Ceny Český lev za rok 2007 rozdány

Praha - Ve Velkém sále Lucerny byli vyhlášeni držitelé filmových Českých lvů za rok 2007. Jako nejlepší snímek byl vybrán film režisérky a scenáristky Alice Nellis Tajnosti. Cenu za nejlepší režii dostal Jan Svěrák za film Vratné lahve. V dalších kategoriích bodovaly snímky Václav, …a bude hůř, Gympl, Jedné noci v jednom městě i koprodukční Edith Piaf.

Snímek Alice Nellis získal uspěl také v kategorii Nejlepší kamera pro Ramunase Greičiuse, kameramana všech dosavadních režisérčiných snímků. Film nominovaný v deseti kategoriích získal také Cenu filmových kritiků.

Vratné lahve proměnily z devíti nominací i tu v kategorii Nejlepší scénář (Zdeněk Svěrák) a zároveň byly divácky nejúspěšnějším filmem loňského roku a nejčastěji legálně stahovaným filmem z internetu. Zdeněk Svěrák už v minulosti dostal Českého lva za scénář k filmu Kolja. Jeho syn, režisér a spoluscenárista Jan Svěrák, křišťálovou sošku Českého lva získal za režii filmů Tmavomodrý svět a Kolja. Za Kolju obdržel i prestižního Oscara.

Snímek režiséra a spoluscenáristy Jiřího Vejdělka Václav bodoval ve dvou hereckých kategoriích - cenu za nejlepší mužský výkon získal Ivan Trojan, Jan Budař si odnesl sošku za vedlejší roli. Ivan Trojan už v minulosti obdržel Českého lva za výkony ve filmech Jedna ruka netleská, Smradi a Musím tě svést.

Snímek vzniklý ve francouzsko-britsko-české koprodukci Edith Piaf získal celkem tři ocenění - pro představitelku hlavní role a čerstvou držitelku Oscara Marion Cotillardovou, za nejlepší hudbu a nejlepší zvuk. Dvaatřicetiletá herečka za roli světoznámé šansoniérky již dostala také Zlatý glóbus, britskou cenu BAFTA a doma ve Francii Césara.

Po jednom lvu obdržely snímky Gympl - pro Zuzanu Bydžovskou ve vedlejší roli - a animovaný Jedné noci v jednom městě za výtvarný počin pro Jana Baleje. Snímek …a bude hůř získal ocenění za nejlepší střih a také nejlepší filmový plakát.

Za dlouholetý umělecký přínos českému filmu byl v úvodu ceremoniálu odměněn režisér Vojtěch Jasný, Cenu Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný filmový scénář získal Zdeněk Mahler za Nokturno.

Nejlepším zahraničním filmem loňského roku byl akademiky vybrán norský Kurz negativního myšlení.

Moderátora Jaroslava Duška na pódiu doplňoval improvizací na klavír a bubínky i krátkými promluvami jedenáctiletý nevidomý klavírista Roberto Lombino. Mimo jiné zahrál i úryvek Oscarem čerstvě oceněné písně Markéty Irglové a Glena Hansarda Falling Slowly, ústřední píseň z Vratných lahví, zazpíval v romštině a rozloučil se v rusínštině; všechny jeho výstupy byly odměněny velkým potleskem.