Česká televize odvysílá film o Janu Antonínu Baťovi

Zlín - Česká televize odvysílá dokumentární snímek Brazilské stopy Jana Antonína Bati. Půlhodinový film zachycuje jeho začátky ve Zlíně, převážná část je však věnovaná jeho působení v Brazílii, kde žije většina jeho rodiny. Diváci jej budou moci sledovat v úterý 4. března ve 20:00 na programu ČT 2.

Natáčení snímku byl jeden z prvních kroků zlínské radnice vedoucí k očištění Baťova jména. Toho nespravedlivě odsoudil Národní soud v roce 1947 za to, že nepodporoval za druhé světové války exilovou vládu. Loni v červnu Městský soud v Praze rozsudek zrušil a 15. listopadu konstatoval, že J. A. Baťa je nevinný.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul, zaujal v podniku jeho místo. Za jeho vedení továrna i město Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde v roce 1965 zemřel. Nyní tam žije osm desítek členů jeho rodiny a s Tomášem Baťou juniorem, který žije v kanadském Torontu, údajně nemají nejlepší vztahy.

Dokument natáčel loni štáb Televize Zlínsko v Brazílii a České republice, premiéru měl film ve Zlíně loni v březnu. Česká televize jej uvádí při příležitosti 110. výročí Baťova narození.