Obyčejný den Václava Klause na divadle

Brno - Prezident Václav Klaus bude hlavním hrdinou prvního představení z nového cyklu politicko-satirických her brněnského HaDivadla Kluzká plocha. V hodinové grotesce nazvané Obyčejný den Václava Klause divadelníci vedeni autorem a režisérem Lubošem Balákem ukážou všední přípravy prezidenta na politické půtky a státnickou cestu do Plzně, jeho diskusi s andělem i rozpravy s poradcem Ladislavem Jaklem. V dalších dílech se divadlo zaměří na Miloše Zemana, Jiřího Paroubka a rodinu Grebeníčkových.

„Jak to tam asi vypadá? Jak vypadá skutečný svět politických stran, jejich ústředních výborů, podvýborů, sekretariátů, grémií, aparátů, kanceláří, audienčních sálů a kožených křesel? Jak vypadá skutečný svět politických večeří, státních návštěv, vyjednávání, kompromisů, ambicí, lobování, intrik, našeptávání a leštění klik? Jak vypadá tenhle svět politické moci? Jsou vůbec lidé uzavřeni v těchto kasematech ještě lidé, jsou psací stoly ještě psací stoly a jsou mouchy ještě mouchy?“ To jsou základní otázky, které vyprovokovaly tvůrce z HaDivadla k neobvyklému cyklu.

„Nečekám, že se to bude líbit všem. Politická satira je ošemetná, lidé mají na veřejné věci různé názory. Kolikrát se neshodneme ani v rodině nebo mezi nejbližšími přáteli,“ konstatuje Balák.

HaDivadlo se nechce uchýlit k jednoduchému imitování politiků nebo humoru z televizních estrád, herci hovoří spíše o divadelním komiksu. „Chtěli bychom jít blíže k podstatě politiky,“ uvedl Balák, jenž studoval Klausovy knihy, novinové články a v poslední době hledal inspiraci i v prezidentské volbě.

Klause bude hrát hostující Petr Jeništa, jenž už v HaDivadle ztvárnil nacistického diktátora v Goldflamových Historkách z Hitlerovic kuchyně. „Není to zase tak těžké. Pana Klause známe všichni už strašně dlouho. Mně stačí podívat se na nějakou fotku. Hned přejmu obličej, jeho úsměv, jistou monotónnost hlasu,“ uvedl Jeništa.

Cyklus politické satiry vznikl v HaDivadle náhodou. Balák chtěl původně uvést v jednom večeru dvě grotesky o Klausovi a Zemanovi. „Při zkouškách jsme zjistili, že materiálu je strašně moc, takže nakonec je z plánovaných 20 minut o Klausovi groteska, která vydá na celý večer,“ uvedl. 

Kromě Jeništy účinkují v Obyčejném dni Václava Klause ještě Marian Chalány jako poradce Jakl, Marek Pospíchal jako eurokomisař, Simona Peková jako anděl a Tereza Richtrová, která ztvární postavy sekretářek. Další díl Kluzké plochy nazvaný Poslední omyl Miloše Zemana uvede HaDivadlo na přelomu dubna a května.

Postavy současných politiků vstupují na česká divadelní jeviště poměrně zřídka. Naposledy před rokem uvedlo pražské Rokoko trilogii Ivy Klestilové Má vlast. V příbězích Standa má problém, Paroubek je kamaráth a Strejda nás má všechny rád figurovala řada známých tváří - premiéři Zeman, Špidla, Gross i Paroubek, prezident Klaus nebo ministři Jandák, Kalousek, Emmerová či Rath.

Premiéra Obyčejného dne Václava Klause se koná 5. března.