Lehce zdrsnělý Chris Rea

Middlesbrough (Británie) - Chris Rea je proslulý zejména svým chraplavým hlasem a virtuózní hrou na kytaru. Za svoji kariéru vydal přes dvě desítky alb a prodal na 30 milionů kopií nahrávek. Zaujal například v roce 1989 deskou Chris Rea: The Road To Hell, po níž následovaly další tituly i kolekce Greatest Hits. Britský hudebník s italskou krví se narodil 4. března 1951.

Od roku 1973 byl Rea členem skupiny Magdalene, v níž nahradil pozdějšího frontmana Whitesnake a Deep Purple Davida Coverdala. Kapelu Rea později přejmenoval na The Beautiful Losers; poté se vydal na sólovou dráhu, kterou nastartoval hit Fool (If You Think It's Over) z roku 1978. Popularitu mu přineslo zejména album Water Sign (1983).

Jeho kariéra se ale v jeden moment zdála být uzavřená. Rea ustrnul v roli sugestivního kytarového snílka a lehce zdrsnělého romantika, jehož muzika kolem sebe šíří stále tutéž sladce nahořklou náladu. Pak ale překonal těžkou nemoc - a jeho pocity asi nejlépe vyjádřilo blues.

Kdo je Chris Rea (zdroj: ČT24)

Rea se rád vrací na česká pódia, naposledy v Česku vystoupil v roce 2010, kdy představil album Still So Far to Go - The Best of Chris Rea.