TV film BrainStorm s Ivanem Trojanem uvede ČT

Praha - Příběh muže prožívajícího krizi středního věku a jeho vztahu k nemohoucímu otci, o něhož se náhle musí začít starat, je hlavním tématem nového televizního filmu BrainStorm režiséra Jiřího Stracha, který v neděli 23. března uvede ČT 1.

„Film je tak trochu o zázraku, díky němu si někteří lidé, kteří by si jinak už nic neřekli, mohou ještě něco sdělit. Ukazuje se, že je to pro ně podstatné,“ přibližuje základní myšlenku herec Ivan Trojan. Režisér Jiří Strach dodává: „Je to poměrně hezké a silné téma. O relativitě našich životů, o tom, co je důležité a co není. Většinou se věnujeme nějakým ptákovinám, kariérám, zábavám a nemáme čas na to podstatné.“ 

Hlavní hrdina nemá na otce, který je po mrtvici, moc času a ani s ním nemá příliš trpělivosti. Aby uklidnil své svědomí, koupí na internetu jednoduchý, ale povzbuzující potravinový doplněk s názvem BrainStorm. Netuší však, že „lék“ má doslova zázračné účinky a otec se dá dohromady tak, že se synem může začít komunikovat a vyříkat si řadu věcí. 

Strach charakterizuje téma jako vážné a pro televizní tvorbu nepříliš časté. Hrané je ovšem zvláště v první části snímku přes komedii. „První půlka je taková, že máte pocit, že to je komedie ze současnosti. Pořád nic, nic…a najednou se začnou utahovat šrouby tématu,“ míní Strach.

Režisér se prý tématům ze současnosti dosud spíše vyhýbal, neboť mu současná doba přijde ´zoufale netematická´. „Současnost považuji za málo nosnou, málo inspirativní pro filmařinu. Ale tento scénář (Marka Epsteina) byl zvláštní, protože s sebou přináší nadčasové téma. A věřím, že film nezestárne a bude se moci promítat i za deset let,“ doufá režisér, který nedávno zaujal pro některé až kontroverzním snímkem z druhé světové války Operace Silver A. Je také režisérem celovečerní pohádky Anděl Páně.

Ve snímku BrainStorm se kromě Ivana Trojana objeví také Ivana Chýlková, v roli otce Radoslav Brzobohatý, dále Táňa Pauhofová, Tereza Voříšková, Naďa Konvalinková, Oldřich Navrátil, Marek Taclík, Pavel Řezníček, Pavel Liška, Pavel Kříž a další.

Vydáno pod