ND odhalilo své plány do přístí sezony

Praha - Národní divadlo představilo svůj program na sezonu 2008/2009. Všechny tři scény chystají klasiku i svérázné vlastní projekty ve spolupráci s předními tuzemskými i zahraničními umělci.

Balet na všech scénách

Tři premiéry pro všechny tři scény divadla chystá baletní soubor pod vedením Petra Zusky. V komorním divadle Kolowrat uvede choreograf Jan Kodet své autorské taneční divadlo, spojující aspekty tance, herectví i mluveného slova. V únoru se v historické budově ND uskuteční premiéra Labutího jezera, tentokrát v režii dlouholetého prvního sólisty Dánského královského baletu a emeritního uměleckého šéfa Finského národního baletu Kennetha Grevea. Půjde o tradiční klasickou verzi čerpající z odkazu Mariuse Petipy a Lva Ivanova, avšak s choreograficko-divadelním pohledem začátku 21. století. Třetí premiéra sezony se uskuteční v červnu ve Stavovském divadle pod názvem Extrém. Autory třech půlhodinových děl budou i Jiří Kylián a Petr Zuska.

Diváci budou mít možnost zhlédnout v průběhu sezony veškerý stávající repertoár i tradiční mezinárodní galavečer Balet Gala aneb Setkání v Praze, choreografická díla tanečníků souboru pod názvem Miniatury a programy žáků pražské Taneční konzervatoře a Tanečního centra Praha.
 
Islandské i izraelské drama v činohře

Soubor činohry chystá několik premiér, všechny mají podle šéfa souboru Michala Dočekala společné téma - boj člověka a společnosti. Na programu bude Nepřítel lidu Henrika Ibsena, Shakespearův Kupec benátský, Zeyerova pohádka Radúz a Mahulena a Jiráskova Lucerna. Na úspěšnou hru Virginie, čerpající ze života spisovatelky Virginie Woolfové, volně navazuje jiný biografický titul Listy důvěrné (Leoše Janáčka) od známého britského autora Briana Friela. Uvedena bude i izraelská hra Mikve a islandské drama Kafe, které má podle Michala Dočekala zahájit česko-islandskou spolupráci, během níž islandští režiséři budou inscenovat hry v ČR a čeští tvůrci na Islandu. 
  
Opera pod taktovkou českého dirigentského mládí

Opera Národního divadla chystá na příští sezonu šest premiér. Díla českého a světového repertoáru zazní poprvé pod vedením mladých českých dirigentů Tomáše Netopila, Tomáše Hanuse a Jakuba Hrůši a hostovat budou také osobnosti světové režie a scénografie. 

K 50. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl chystá ND nové nastudování komické opery Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany. Poprvé v historii ND bude režii připravovat žena - mladá česká režisérka Magdaléna Švecová. Druhou operní premiérou sezony bude první pražské uvedení méně známé komedie Zahradnice z lásky (La finta giardiniera) od Wolfganga Amadea Mozarta. Na scénu ND se vrátí světoznámý tvůrčí tandem Karl-Ernst a Ursel Herrmannovi, kteří jsou českému publiku známi z inscenace Ušlechtilost císaře Tita (La Clemenza di Tito). Hudebního nastudování se ujme Tomáš Netopil.

80. výročí úmrtí Leoše Janáčka připomene první česká scéna novým nastudováním opery Věc Makropulos. Anglo-americký inscenační tým doplní český dirigent Tomáš Hanus. Vedení opery ND plánuje nově nastudovat operu Evžen Oněgin od Petra Iljiče Čajkovského. Režie se ujme známý rumunsko-americký režisér Andrej Serban a za dirigentský pult se postaví Američan John Fiore.

Dubnovou premiérou barokní opery Rinaldo připomene Národní divadlo 250. výročí úmrtí George Friedricha Händela. Sezonu uzavře nově nastudovaná inscenace lyrické pohádky Rusalka od Antonína Dvořáka v režii Jiřího Heřmana.

Na scéně Národního a Stavovského divadla se uskuteční i výjimečné koncerty, na nichž mimo jiné vystoupí lotyšská sopranistka Maija Kovalevska, mezzosopranistka Dagmar Pecková, sopranistka Simona Houda Šaturová a sopranistka Eva Urbanová. ND bude spolupracovat s festivaly Pražské jaro a Struny podzimu i s Francouzským institutem.