Sochař Gabriel umělecky zpracovává i obaly

Brno - S tvorbou předního českého sochaře Michala Gabriela se mohou  seznámit návštěvníci brněnské Galerie Ars. Výstava nazvaná jednoduše Sochy představuje základní materiály, s nimiž umělec pracuje, tedy dřevo, plast a bronz.

„Expozice využívá členitý prostor galerie, návštěvníci tak mohou zhlédnout několik souborů děl s různou tematikou,“ upozorňuje Andrea Štekrová z produkce Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Gabriel je děkanem fakulty a zároveň vede jeden ze školních sochařských ateliérů. Patří mezi zakladatele skupiny Tvrdohlaví, která nedávno oslavila 20 let působení.

Gabrielovu práci se dřevem zastupuje na výstavě kolekce vrtaných soch z posledních deseti let. Jejich společným tématem jsou vnitřní prostory a průhledy. Motivy jsou abstraktní i figurální.

Novinkou jsou díla vytvořená za pomoci technologie trojrozměrného tisku. Zaujmou například sochy Převozníci a Gudea z Lagaše, která spojuje motiv 3000 let staré hlavy nalezené v Mezopotámii s těly dnešních manažerů v saku a kravatě.

Třetím cyklem zastoupeným na výstavě jsou Obaly. „Gabriel nachází obaly z techniky, sluchátek, hygienických potřeb a podobně, které přetváří a přenáší do bronzu,“ uvedla Štekrová. Výstava potrvá do 4. dubna.