Do německých kin vstupuje film o medvíděti Knutovi

Berlín - Německá zvířecí hvězda medvěd Knut se znovu dostává na titulní stránky novin. Do kin právě vstupuje film o opuštěném medvědím mláděti z berlínské zoo. Snímek Knut a jeho přátelé vypouštějí distributoři v počtu 150 kopií. Uvedení v televizi by se Němci mohli dočkat už tyto Vánoce.

„Film vypráví nejen o ´vypiplání´ medvědího miminka do stopadesátikilového samce, ale představuje i život dvou medvědích rodin v arktické přírodě, které potkal podobně jímavý osud,“ přibližuje snímek zpravodajka ČT Hana Scharffová.

Knutův příběh by se mohl dočkat i hollywoodské verze. Deník Berliner Zeitung na konci minulého roku informoval, že americký producent Ash Shah učinil berlínské zoologické zahradě nabídku na natočení animovaného filmu. „Skutečně vedeme jednání,“ potvrdil tenkrát ředitel zoo Bernard Blaskiewitz. „Zájmem Hollywoodu jsme velice potěšeni. Zda kontrakty podepíšeme, ještě nevíme. Nejdříve musejí být ujasněny některé podrobnosti,“ dodal.

Dojemný příběh zavrženého medvíděte by se svým zpracováním měl podobat úspěšným snímkům Shrek nebo Hledá se Nemo. Podle Blaskiewitze by značná částka, kterou berlínská zoo prodejem práv získá, mohla posloužit k rozšíření Knutova výběhu a k financování dalších úprav v zahradě.

DiCaprio na titulní straně s Knutem

Knutův osud před několika měsíci sledovalo celé Německo. První medvídě, které se za 30 let narodilo v berlínské zoo, bylo po narození odvrženo svou matkou. Čtyři dny po narození také zemřelo jeho dvojče. Německá veřejnost poté vedla vášnivou diskuzi, zda je pro mládě vhodná lidská výchova a zda by neměl být raději utracen.

Berlínská zoo využila Knutovo jméno jako obchodní značku a vydělala na něm značné částky. Mládě mimo jiné zapózovalo slavné americké fotografce Annie Leibovitzové a objevilo se na titulní straně magazínu Vanity Fair vedle Leonarda DiCapria.

Podobný osud jako Knut má i obyvatelka norimberské zoo, lední medvědice Vločka. Ta už se ale takové pozornosti médií nedočkala.

Vydáno pod