Čeští architekti vytvoří projekt na baziliku v africkém Libreville

Praha - Architektonická společnost Helika podepsala minulý týden smlouvu na vytvoření projektu nové baziliky v hlavním městě afrického státu Gabon Libreville. Moderní stavba by se měla stát novou dominantou jinak nepříliš architektonicky výrazné metropole. Cena celého projektu se má pohybovat kolem dvou miliard korun.

„Konstrukce nové baziliky pro republiku Gabon vytváří prostorovou strukturu, která musí pojmout 4 500 lidí,“ uvedl architekt Heliky Vladimír Kružík. Hlavní věž baziliky bude vysoká 70 metrů, její základna bude mít rozpětí 160 na 80 metrů.

Při tvorbě projektu měli architekti volnou ruku. Autorka návrhu Alena Mocová zvolila pro konstrukci stavby kombinaci betonu, mramoru a vitráží. Uvnitř budou použité také tradiční materiály, jako je například ebenové dřevo. V bazilice se díky tomu snoubí moderní i tradiční prvky.

Nejde o první projekt Heliky v Gabonu, v tamní metropoli má za sebou již vypracování architektonického návrhu a projektu nemocnice. První kontakty navázala firma v Gabonu před pěti lety. „Od té doby jsme s Gabonskou republikou zůstáli v pravidelném kontaktu. Zprostředkovatelem prvních jednání byla švýcarská developerská společnost s úzkou vazbou na Gabonský stát,“ řekl generální ředitel Heliky Petr Kazda.

Gabonská republika, která získala nezávislost na koloniální Francii v roce 1960, leží ve střední Africe u pobřeží Guinejského zálivu. Má zhruba 1,3 milionu obyvatel. Až 66 procent z nich jsou katolíci, kolem 18,5 procenta obyvatel se hlásí k protestantským církvím.

Helika zaměstnává přibližně 100 lidí, byla založena v roce 1990. Působí hlavně jako konstruktér a architekt v oblasti pozemních a dopravních staveb. Společnost se v ČR podílela například na projektech Sazka Areny, Centra Chodov, justičního areálu Na Míčánkách v Praze 10 nebo na rekonstrukci Dětské fakultní nemocnice Motol.

V současné době je Helika například generálním projektantem Nové Karoliny v centru Ostravy. Na začátku loňského června koupila 76 procent akcií firmy německá architektonická a projektová firma Obermeyer Planen + Beraten.