Praha má svůj Polský salon

Praha - Polské velvyslanectví a Polský institut zahájily v Praze novou tradici - takzvaný Polský salon. Plánují do něj zvát významné hudebníky a diskutovat o tématech našeho severského souseda. Každý měsíc přivítá polské velvyslanectví jednoho z polských interpretů klasické nebo jazzové hudby. Prvním z nich byl klavírista Karol Radziwonowicz. Hrál hudbu polských skladatelů a zařadil i Bedřicha Smetanu.

„Polská a česká klasická hudba jsou si velmi podobné, patříme do stejného kulturního prostoru. Nejvíce jsme se ovlivňovali v době romantismu. Důkazem je třeba váš národní tanec, který se jmenuje polka,“ uvedl klavírista Karol Radziwonowicz.
 
Jako první si navíc zahrál na nové vzácné křídlo, které polské velvyslanectví do svého barokního sálu pořídilo. Jde o nástroj z řady Chopin, který je jako jeden z mála stále vyráběný ručně.
 
Maciej Szymanowski, ředitel Polského institutu, k tomu dodává: „Takových klavírů je ve světě něco přes deset. Je to model, který navazuje na klavíry, na které hrál Chopin při svém turné po Británii ve čtyřicátých letech 19. století.“
 
Má stejné zdobení a je vyrobený ze stejného dřeva jako křídla, na která hrál nejznámější polský skladatel. Další koncert je na polském velvyslanectví naplánován na polovinu dubna.