Když jablko nepadne daleko od stromu

Praha - V prvním patře společenské haly Dorint Hotelu Don Giovanni Prague byla otevřena prodejní výstava obrazů malířky Bereniky Saudkové, která je dcerou malíře a grafika Káji Saudka a neteří fotografa Jana Saudka. Tato skutečnost se v díle výtvarnice odráží nejen volbou témat, ale i výraznou "saudkovskou" linkou, zdůrazňující tvary a linie.

Přes nepochybný otcův vliv je patrná snaha o vlastní originální rukopis. Berenika např. oproti otci neulpí na detailech, svou převážně figurativní tvorbu vybavuje více jednoduchostí, která podtrhuje náladu okamžiku tvorby. Tomu je přizpůsobena i prostá a jasná kompozice obrazu. Co naopak díla otce a dcery spojuje, je přítomnost nadhledu, humoru a jemné nadsázky.
 
Srozumitelnost obrazů, kdy na většině z nich je zobrazena žena (s nepřehlédnutelnými autoportrétními znaky) v mírně teatrálních pozicích i kostýmech, v nekomlikované barevnosti, je největší devízou pro přijetí širší veřejností. Přesto díla neztrácejí na umělecké kvalitě, pokud připustíme možnost, že i jednoduchost a záměrná absence intelektualismu v sobě nese výtvarný obsah i osobitou výpověď. 
  
Martina Ševčíková, MICE and LCR Sales Manager hotelu Dorint Hotel Don Giovanni Prague, říká: „Jsme velice rádi, že můžeme v hotelu sponzorsky poskytnout naše výstavní prostory právě Berenice Saudkové. Myslím si, že je to velice nadaná malířka, kterou jistě v budoucnu čeká velice úspěšná mezinárodní malířská kariéra.“ 
 
Výstavu osobně otevřel ředitel hotelu Werner J. Koppel, který slova manažerky doplňuje: „Dorint Hotel Don Giovanni Prague touto vernisáží opět potvrdil, že i nadále bude podporovat umění a mladé umělce formou poskytnutí svých prostor na dobu tří měsíců zdarma. Přestože naší hotelovou strategií je především důraz na využití komerčních prostor, uměleckou tvorbu hodláme podporovat i tím, že výstavní prostory jsou přístupné též bez poplatků, aby je mohla navštívit co nejširší veřejnost.“

Výstava Bereniky Saudkové bude v prostorách hotelu instalovaná do 5. května 2008.