Tanec přes plot tančí uprchlíci v Arše

Praha - Pokračování divadelních projektů, které českému publiku představují těžký život uprchlíků, připravuje pražské Divadlo Archa. S lidmi, kteří v České republice hledají nový život, pracuje již několik let. Teprve poté, co se některým z nich podařilo získat v zemi azyl, je možné rozkrýt jejich minulost i často nelegální cestu z vlasti. O tom vypráví nový projekt Tanec přes plot.

Tanec přes plot je představení, které vzniklo v rámci dlouhodobého projektu Archy Dialogy na útěku. Navazuje na předcházející představení V 11:20 tě opouštím! (2005) a Divnej soused (2006), která vytvořili profesionální umělci spolu s žadateli o azyl.

První dvě představení se věnovala tomu, jak žijí lidé v uprchlických zařízeních, a poté tomu, jak se postupně začleňují do života v ČR. Třetí projekt se prostřednictvím příběhů jednotlivých aktérů věnuje i dění před jejich příchodem do ČR, jaké byly pohnutky jejich odchodu a co prožili na cestě za svobodou.

I Tanec přes plot vychází ze spolupráce profesionálních umělců se žadateli o azyl. Má podobu divadelní mozaiky a diváci se dozví o osudech uprchlíků z Čečenska, Barmy, Gruzie, Kurdistánu i Sýrie. 

„Základem inscenace je úzký dialog mezi cizincem, který v České republice hledá nový domov, a performerem - divadelníkem. Práce těchto dvojic bylo jedna z nejtěžších a zároveň nejhezčích, co jsme kdy dělali,“ říká Jana Svobodová. Režisérka charakterizuje představení jako dokumentární divadlo. Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku velmi širokou, snažili se tvůrci na ni nahlédnout z různých úhlů pohledu. Tak se do představení dostal i Václav Moravec, František Potužník nebo i Jan Kraus.

„Máme tam tři mediální vstupy, jeden z nich je přímo z letiště, kam přijelo 42 Kurdů, druhý je s panem Moravcem v jeho ´Otázkách´ a třetí obstaral Kraus s ´Uvolněte se, prosím´. Já jsem těmto pánům moc vděčná, že vnesli do představení zase jiný a značně zábavný pohled," komentuje skladbu inscenace Svobodová.

Důležitou složkou je také hudba. Všichni uprchlíci a cizinci hrají v hudebním tělese, které bylo pro tento účel postaveno a vznikl opravdu velmi zajímavý mix všech hudebních vlivů, které sebou účinkující přinesli," přibližuje mozaiku představení jeho režisérka Jana Svobodová.

Divadelní sál je rozdělen na pět stanovišť, na kterých vždy jeden uprchlík či azylant a performer formou dialogu nabízejí jeden příběh. Diváci by se měli po každých 15 minutách přesunout k dalšímu místu, které si jeho dočasní obyvatelé také výtvarně pojednali. Každou přestávku vyplňuje píseň kapely All Star Refugee Band tvořené uprchlíky i performery.

Scénář k představení napsala spisovatelka Hana Androniková a objeví se v něm Eva Hromníková, Daniel Raček, Petra Lustigová, Philip Schenker, Jing Lu, Jan Březina, Gugar Manukjan a Abdulrahman Kasem. Autoři chtějí později také pořádat diskuse se studenty a s částmi představení cestovat po dalších místech.

Projekt Dialogy na útěku má podporu z takzvaných Norských fondů, kterou získal prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Tanec přes plot má premiéru 11. března jako součást doprovodného programu festivalu o lidských právech Jeden svět.

Vydáno pod