Moliérův Don Juan je stále aktuální

Praha - Skvělou komedií o moderní době je podle dramaturgyně Národního divadla v Praze Darii Ullrichové Moliérův Don Juan, i když od jeho prvního uvedení uplynulo už přes 350 let. Inscenace v režii Jana Nebeského měla premiéru 13. března ve Stavovském divadle.

„Tento titul se na českou první scénu vrací po 50 letech. Stejně tak tomu bylo v případě Lakomce - v té poslední inscenaci ztvárnil titulní roli Boris Rösner,“ upozornil šéf činohry Michal Dočekal. V nynějším nastudování Dona Juana hraje Miroslav Donutil.

Do repertoáru Dočekal hru vrací nejen kvůli významu této hry, patřící mezi nejlepších deset dramat v historii divadla, ale i vzhledem ke společenské aktuálnosti. „Právě dnešní doba je pro tento příběh zralá a obzvlášť vhodná,“ dodal Dočekal a poukázal na výraznou úpravu textu, kterou Ullrichová provedla. Základem pro ni byl překlad Svatopluka Kadlece, avšak z původního textu zbylo jen zhruba dvacet vět. „Hru jsem přepsala, ale způsob úpravy není moderní,“ uvedla dramaturgyně s tím, že se text snažila odprostit od dobových ornamentů a upravit jazyk.

Donutil, který tvrdí, že nikdy neměl nějaké vysněné role, nyní dodává: „Bral jsem je, jak přicházely. V závěru zkoušek však musím přiznat, že Don Juan mou vysněnou rolí nebyl, ale teď vím, že jsem o ní snil. Který herec by takovou roli neměl rád? Zároveň je to však velká zodpovědnost, ale to je vlastně u každé role, když se bere vážně.“

Radovan Lukavský měl ztvárnit menší, ale velice výraznou roli žebráka. „Je ironií osudu, že zemřel právě teď. Všichni jsme žili s tím, že je stále ve hře - alespoň já ho tam prostě vidím,“ komentovala skon Lukavského Ullrichová. „Do této role nebyl obsazen náhodně a je škoda, že se premiéry nedožil,“ doplnil ji Dočekal.

Roli žebráka nakonec ztvární Alois Švehlík, v dalším obsazení figurují například Milan Stehlík, Jaromíra Mílová, Vladislav Beneš, Alexej Pyško, Jan Kačer a Magdaléna Borová.

Česká první scéna zpřístupní k premiéře inscenace výstavu fotografií Bohdana Holomíčka a Evy Hrubé ze zákulisí jejích příprav. Otevřena bude do 24. dubna v Nosticově salonku Stavovského divadla.