Jeden svět přidává projekce a čeká rekord v návštěvnosti

Praha - Počet diváků pražské části mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět překonal v pondělí večer hranici 28.000, čímž o 2500 překonal divácký zájem za stejný počet dní loňského ročníku přehlídky. Organizátoři očekávají, že celkový počet návštěvníků festivalu, který se koná v Praze a dalších 28 městech ČR, překoná loňských rekordních 71.500.

Kvůli diváckému zájmu organizátoři přidali na úterý, středu a čtvrtek po dvou projekcích v Praze navíc. Ve středu to bude v kině Lucerna od 15:30 snímek Kongo: hluboké ticho a ve stejný čas v kině Světozor dokument Durakovo: vesnice bláznů. Ve čtvrtek, v závěrečný den pražské části přehlídky, bude od 15:30 v kině Lucerna k vidění snímek Bez mrknutí a ve stejný čas v kině Světozor dokument War/Dance.

Na dokumenty promítané v rámci festivalu chodí podle do pražských kin denně o zhruba 500 diváků více než v loňském roce. Jen během víkendu poprvé v dějinách festivalu přesáhl počet návštěvníků číslo 10.000.

„Pokud bude vzrůstající návštěvnost pokračovat i v dalších městech, překonáme loňský rekordní ročník, kdy festival celkově navštívilo více než 71.500 diváků,“ uvedl ředitel festivalu Jeden svět Igor Blaževič.

Letošní desátý ročník je věnován barmské aktivistce Do Aun Schan Su Ťij a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim. Su Ťij, nositelku Nobelovy ceny za mír, barmský režim zadržuje a strávila 12 z posledních 18 let v domácím vězení.

Festival začal minulou středu prvními dvěma projekcemi a také předáním ceny Homo Homini třem barmským aktivistkám Su Su Nway, Phyu Phyu Thin a Nilar Thein. Přehlídka nabídne 138 dokumentů ze čtyřiceti zemí. V pondělí začal festival také v Brně, Olomouci, Plzni, Ústí nad Labem a Hradci Králové.

Na letošním festivalu byla již udělena Zvláštní cena, kterou získal snímek Dopis Anně o zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské, který natočil švýcarský režisér Eric Bergkraut.