Hlavní cenu festivalu Jeden svět získal brazilský snímek U soudu

Praha - Hlavní cenu za nejlepší film festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět udělila mezinárodní porota snímku brazilské režisérky Marie Ramosové U soudu, Cenu za nejlepší režii přiřkla filmu čínského režiséra Čao Lianga Zločin a trest. Hlavní festivalová porota se letos rozhodla udělit i zvláštní uznání snímku Pavla Kouteckého a Miroslava Janka Občan Havel. Cenu Rudolfa Vrby za nejlepší film v kategorii Máte právo vědět získal snímek Kauza Litviněnko ruského režiséra Andreje Někrasova. Ceny budou předány ve čtvrtek na slavnostním zakončení pražské části festivalu.

Vítězné snímky ještě ve čtvrtek večer promítnuty - film U soudu v kině Lucerna, snímky Kauza Litviněnko a Zločin a trest v kině Světozor, Občan Havel pak ve Francouzském institutu. Ve Světozoru diváci uvidí i snímek Dopis Anně, který v neděli získal Zvláštní cenu za film, jenž výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

Snímek U soudu nabízí pohled na prostředí soudu pro mladistvé v Brazílii. Nevšední dokument nemoralizuje a nesoudí, spíše nastoluje otázku, nakolik ovlivňuje chování dětí prostředí, v němž vyrůstají. „Ryzí a intimní nálada scén a silné příběhy dokážou diváka přiblížit hlavním hrdinům a umožnit mu vidět je jako lidské bytosti. Režisérka volí jasný způsob vyjadřování, minimalistickým přístupem dosahuje maximálních výsledků, a bere tak diváka na vskutku pozoruhodnou cestu,“ uvedla hlavní porota v odůvodnění, proč cenu získal tento snímek.

Cenu za nejlepší režii si vysloužil režisér Čao Liang za snímek Zločin a trest. „Opakováním motivů obrací režisér pozornost (diváků) na detaily, a umožňuje jim tak zcela ojedinělým způsobem pochopit onu někdy až absurdní složitost a krutost současné Číny,“ uvedla mimo jiné hlavní porota s tím, že Zločin a trest přináší „odvážný, osobitý a provokativní pohled na realitu“.

Zvláštní uznání obdržel snímek Občan Havel, který za tragicky zesnulého Pavla Kouteckého dokončil Miroslav Janek. „Domníváme se, že snímek Občan Havel je velmi zábavný a že se jedná o kultovní film, jenž se na mnoho let stane jakousi univerzální klasikou. Jedinečná možnost sledovat každodenní život prezidenta přináší výjimečně silný, intimní pohled na život a dobu Václava Havla,“ míní porota. Snímek je kiž zařazen do běžné české distribuce a v těchto dnech vstupuje do kin na DVD i festivalová 150minutová verze.

Porota udělující Cenu Rudolfa Vrby je záměrně složena nikoli z filmařů, ale z jednotlivců, kteří se angažují na poli obrany lidských práv. Ocenila snímek Kauza Litviněnko, a to pro to, „že odkrývá skrytou tvář diktatury v Rusku, a pro výjimečný, odvážný a atraktivní způsob podání příběhu nepohodlné osoby, kterou diktátorský režim zavraždil“. Alexej Litviněnko, bývalý agent ruských tajných služeb, byl předloni na podzim v Londýně otráven radioaktivním poloniem 210. Porota Rudolfa Vrby se dále rozhodla udělit zvláštní uznání snímku Džihádem za lásku.

V soutěžní kategorii krátkých forem, která zahrnuje kromě dokumentů i experimentální a animované filmy s tematikou lidských práv v délce do 35 minut, byla Cena primátora hlavního města Prahy udělena režisérce Ditte Haarlovové-Johnsenové za mimořádně intimně natočený půlhodinový snímek Jeden den. Porota udělí také zvláštní uznání kultivovaně komponovanému podobenství Poprvé polského režiséra Marcina Sautera.

Cenu Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu, o níž tradičně rozhoduje porota složená z pracovníků ČRo, získal německý snímek Tváře režiséra Holgera Ernsta.

Již dříve byl zveřejněn vítěz Zvláštní ceny za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Tuto cenu uděluje každoročně speciální porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. Letos ji získal snímek švýcarského režiséra Erica Bergkrauta Dopis Anně, který je portrétem zavražděné ruské novinářky a bojovnice za lidská práva Anny Politkovské.

Po skončení pražské části se festival přesune do dalších 28 českých měst, v současné době již probíhá v Brně, Českých Budějvicích a Třinci, ve čtvrtek začne v Mělníku. 

Plakát k filmu
Zdroj: FaS