Záznamy úžasu Jaroslava Šerýcha

Praha - Práce akademického malíře Jaroslava Šerýcha vystavuje České muzeum výtvarných umění v Praze. Výstava nazvaná Záznamy úžasu vznikla k autorovým osmdesátým narozeninám.

Motivy pro své dílo hledá výtvarník např. v přírodě, ale i v duchovním rozměru života. Zajímá ho vznik světa i jeho stvořitel. Výstava v Českém muzeu výtvarných umění představuje nejen jeho rozsáhlou malířskou tvorbu, ale především jeho životní postoj a filosofii. 
 
„Já odjakživa žiji v úžasu. Už od dětství jsem ze všeho užaslý a bohudíky to vydrželo až do teď, kdy mám bílé vlasy. Svět mě nepřestává překvapovat,“ přibližuje svůj pohled na svět výtvarník. Od samého počátku tvorby jeho díla vyvolávají pocity harmonie a naděje - základní principy života. Autor sám o své tvorbě říká, že hlubokým záměrem jeho práce je krása obrazu, kterou citlivý divák vnímá, ačkoli třeba zpočátku nebude vědět, o čem obraz hovoří, ale naladí se na ni.

Jaroslav Šerých se na české výtvarné scéně pohybuje už více než padesát let, do povědomí veřejnosti se zapsal jako člen skupiny M57. Od té doby se věnuje stále stejným tématům, rád ale experimentuje s použitou technikou.
 
Kurátor výstavy Olaf Hanel jeho tvorbu přibližuje: „Začínal v éře strukturální abstrakce - informelu, a to mu víceméně vydrželo dodnes, i když v osmdesátých letech se jeho malířská metoda trochu proměnila. Toto období bývá označováno jako ´bílé obrazy´, i když, jak ukazuje i tato výstava, tak úplně bílé nejsou.“ Od začátku 60. let začal J. Šerých na svých plátnech používat vrstvení, umělé hmoty - jako podklad, na který maluje, anebo jsou spojeny s plátnem a dávají mu reliéfní podobu.
 
Jaroslav Šerých se vedle malby a práce s kovem věnuje také kresbě, grafice a ilustracím. Ilustroval domácí a světovou literaturu, a to jak pro děti, tak i dospělé. Známé jsou např. jeho ilustrace k pohádkám z Orientu nebo Dálného východu.

Vydáno pod