Začal Lipský knižní veletrh i s českou účastí

Berlín - Zhruba 2 300 vystavovatelů z 36 zemí, včetně České republiky, je zastoupeno na Lipském knižním veletrhu, který potrvá do 16. března. Jeho součástí je i festival autorských čtení Leipzig liest (Lipsko čte), který zahrnuje kolem 1 900 akcí s 1 500 pozvanými autory, a je tak největší akcí svého druhu v Evropě. Hlavní hostující zemí je letos Chorvatsko.

Podle šéfa organizátorů veletrhu Wolfganga Marzina je Lipský knižní veletrh „nejvýznamnějším veletrhem autorů německojazyčného prostoru“. Veletrh se snaží do centra pozornosti umístit samotného čtenáře. Zvláštní pozornost Lipsko věnuje také literatuře pro děti a mládež, kterou reprezentuje 432 nakladatelství. Na veletrhu tak nechybí ani učebnice či komiksy.

Těžiště veletrhu však spočívá v prezentacích literatur střední a východní Evropy. Ani letos přitom nechybí bohaté zastoupení České republiky, která má k dispozici samostatný stánek na ploše 50 metrů čtverečních.

Spisovatele, kteří prezentují republiku na veletrhu, vybírá ministerstvo kultury s ohledem na šance překladu do německého jazyka a také s přihlédnutím na různá literární ocenění, která byla tomu kterému autorovi udělena. Skladbu osobností ovšem doplňují i zajímaví debutanti jako např. Markéta Pilátová.

„Letošní česká účast na veletrhu v Lipsku je největší za poslední roky. Myslím si, že sestava českých spisovatelů je opravdu mimořádná. Záměrně jsme k jednomu stolu posadili Michala Viewegha, nejčtenějšího českého autora, a Jana Balabána, kterého zase nejvíce cení kritika. Zároveň představujeme Ivana Martina Jirouse, který kromě toho, že je představitelem undergroundu, je také krásným lyrickým básníkem,“ říká k českému zastoupení Jana Chalupová z organizace Svět knihy, která českou sekci na veletrhu v Lipsku připravila.

Publiku se osobně představí šest českých spisovatelů: Iva Procházková, Markéta Pilátová, Jan Balabán, Pavel Brycz, Ivan Martin Jirous a Michal Viewegh. Ten bude v pátek v jednom z místních kin po promítnutí filmu na motivy jeho knihy Báječná léta pod psa diskutovat se čtenáři na besedě pod symbolickým názvem Pražské jaro. Čtenářům se v pátek představí rovněž Iva Procházková, setkání s Ivanem Martinem Jirousem je na programu hned v den zahájení, tedy 13. března.

České knihy jsou v Lipsku prezentovány na jednotlivých výstavách věnovaných nejkrásnějším českým knihám, laureátům literárních cen a publikacím, které mají spojitost s významnými „osmičkami“ v českých dějinách. V komerční části prezentuje své knihy tucet českých nakladatelství, jako jsou Academica, Albatros, Leda, Slovart nebo Mladá fronta.

Součástí veletrhu v saském městě však je i akce Leipzig hört (Lipsko poslouchá), která je přehlídkou audioknih ze zhruba 120 vydavatelství. Součástí akce je zhruba stovka prezentací.

Hlavní zvláštností Lipského knižního veletrhu však zůstává čtenářský svátek Leipzig liest, který se pořádá od roku 1991. Čtenáři se letos s literaturou setkají na zhruba 300 více i méně obvyklých místech po celém Lipsku, například v kostelech, v muzeích, v hospodách a holičských salonech i v botanické zahradě nebo v obřadní síni jednoho místního hřbitova.

Jednodenní vstupné na veletrh přijde dospělého na 11 eur (zhruba 280 korun).