Tóny, které nikdo neslyšel nejméně 270 let

České Budějovice - Objev světového významu se podařil českokrumlovskému hudebníkovi a vědci Ondřeji Mackovi. V běžně nepřístupném archivu v německém Řezně nalezl velkou část ztracené opery jednoho z nejznámějších barokních skladatelů Antonia Vivaldiho.

Partitura Vivaldiho opery Argippo se poprvé a naposledy představila veřejnosti v roce 1730 při návštěvě skladatele v Praze. Potom zmizela. Badatel Ondřej Macek ji objevil v soukromém archivu knížecí rodiny Thurn-Taxisů.

„Když jsem otevřel rukopis a uviděl dva první takty, tak to byla opravdu ohromná euforie, protože Vivaldi z toho koukal každým coulem,“ popisuje chvíle objevení Macek. „Bezesporu je to objev světového významu, vzhledem k tomu, že Vivaldi byl bezpochyby autor světový,“ dodává Jan Vondrouš, spoluorganizátor představení, které je na základě nalezené partitury připravováno.

Pátrání po ztracené partituře trvalo mnoho let. Vodítkem se stalo její libreto uložené v české Národní knihovně, několik dochovaných dopisů a záznamy o přesunech italské hudební společnosti, která v Praze několik let působila. Další měsíce trvalo ověřování pravosti rukopisu, nebo třeba složení papíru. „Je to skutečně Vivaldiho opera, navíc v rámci jeho díla spadá do vrcholného období skladatelovy tvorby,“ potěšeně komentuje svůj nález Ondřej Macek.

Světovou premiéru by nově nalezená opera měla mít v květnu ve Španělském sále Pražského hradu. Sice bez barokních kulis, ale v původním nastudování, naprosto odlišném od současné produkce.