O záznamy projekcí z MET je v kině Aero opět velký zájem

Praha - O předprodej vstupenek na pokračování projekcí z newyorské Metropolitní opery v pražském kině Aero je opět velký zájem. Na 13 záznamů operních představení, které se uskuteční od 30. dubna do 26. června, se od středy prodala už jedna třetina všech vstupenek. V současné době se pořádají v Aeru přímé přenosy, pátým z nich bude sobotní inscenace Peter Grimes od Benjamina Brittena.

Záznamy představení pocházejí z loňské a letošní sezony MET a českému publiku nově nabídnou kupříkladu Evžena Oněgina Petra Iljiče Čajkovského, Lazebníka sevillského Gioacchina Rossiniho, Mozartovu Kouzelnou flétnu, Puritány od Vincenza Belliniho a Pucciniho Triptych.

Kino rovněž zopakuje osm projekcí, které vysílá v přímém přenosu od 15. prosince do 26. dubna. Operní fanoušci již zhlédli Gounodova Romea a Julii, Humperdinckovu Perníkovou chaloupku, Verdiho Macbetha a Pucciniho Manon Lescaut. Zbývající tři přímé přenosy budou od 22. března do 26. dubna patřit Tristanu a Isoldě od Richarda Wagnera, Bohémě Giacoma Pucciniho a Dceři pluku od Gaetana Donizettiho.

V nejbližším sobotním představení Peter Grimes se v titulní roli podivínského rybáře představí americký tenorista Anthony Dean Griffey. Příběh Grimese začíná vyšetřováním smrti rybářského učně, z jehož vraždy na širém moři podezírají spoluobčané hlavního hrdinu. Divák, aniž by se dozvěděl, kdo je vinen, je svědkem davových emocí v drsném prostředí rybářské vesnice, které nakonec donutí Grimese k dobrovolnému ukončení vlastního života.

Postavu vdovy a učitelky Elleny Orfordové ztvární americká sopranistka Patricia Racetteová a kapitána Balstroda britský barytonista Anthony Michaels-Moore. Brittenova operní prvotina byla v premiéře uvedena v roce 1945, v zápětí se stala ve své době senzací a učinila autora jednoho z nejhranějších operních skladatelů 20. století.

Námět skladby se opírá o báseň skladatelova krajana George Crabba, který vyjádřil konflikt jednotlivce a konvenční společnosti s krutými a prostoduchými obyvateli. Hudebně je opera velice osobitá nejen vzhledem k dramatickému náboji, ale také díky originálním kompozičním postupům.