Veronika Richterová se vzdala nominace na Radokovu cenu

Praha - Výtvarnice Veronika Richterová se vzdala nominace na cenu Alfréda Radoka. Nelíbí se jí, že je na toto prestižní ocenění navržena za návrh scény k inscenaci Milada v pražském Divadle Na Zábradlí spolu s Martinem Černým. Ředitelka divadla Doubravka Svobodová ale pokládá jeho autorský vklad za legitimní. Držitelé cen budou vyhlášeni v neděli v pražském Divadle Kolowrat.

Richterová vyjádřila nespokojenost nad tím, že ačkoli je „výlučným a jediným výtvarníkem scény“, u inscenace je neprávem Černý uváděn jako spoluautor. Přiznává, že na tom nadační fond Alfréda Radoka jako vyhlašovatel těchto cen nenese vinu. Jen převzal, jak napsala, zavádějící informace, které Divadlo Na Zábradlí dodnes poskytuje.

„Režisér Jiří Ornest si vybral k výtvarnému řešení této hry Veroniku Richterovou, protože znal její originální koncepci a dlouholetou tvorbu takzvaného pet-artu. Protože to pro ni byla první scénografická zkušenost, po vzájemné domluvě jsme se rozhodli zapojit do práce scénografa Martina Černého. Návrh této spolupráce Veronika Richterová uvítala s vědomím, že jinak by se její výtvarné řešení nedalo prakticky realizovat,“ vysvětlila ředitelka Divadla Na Zábradlí Doubravka Svobodová.

Podle ní byla výtvarnice od počátku seznámena s faktem, že Černý bude uveden v programu jako spoluautor. „Divadlo Na Zábradlí neupírá Veronice Richterové zásadní podíl na výtvarném provedení scény. Současně trvá na tom, že bude i nadále uvádět Martina Černého jako spoluautora, a to především proto, že jím vskutku byl,“ dodala Svobodová.

„V žádném případě nešlo o naši společnou tvůrčí činnost. Jako profesionální sochařka tedy nechápu postoj tohoto profesionálního scénografa, který se rozhodl svou nominaci přijmout i přesto, že odvedl pouze rutinní pomocnou práci a na mém atypickém výtvarném ztvárnění scény se nijak nepodílel. A jestliže po premiéře do mého autorského díla nějaké zásahy učinil, pak se tak dělo bez mého vědomí a souhlasu,“ trvá si na svém Richterová.

Nominace na Radokovy ceny byly oznámeny 26. února. Výtvarnice na ně zareagovala až po dvou týdnech. Dalšími nominovanými v oblasti scénografie jsou Matěj Forman (Dobře placená procházka, Národní divadlo Praha), Tomáš Rusín (Smrt Pavla I., Městské divadlo Brno) a Kristýna Täubelová za výpravu k inscenaci Z knihy džunglí v pražském Divadle Minor.