Zajímavá konfrontace na výstavě Designmatch 2008

Praha - 120 designérů z Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska představuje své práce na výstavě Designmatch 2008. Jde o druhý ročník mezinárodního bienále designu, který si tentokrát zakládá na tradici designérské produkce bývalého Rakouska-Uherska. Výstava je putovní.

Jak už název napovídá, nejde jen o výstavu designu, ale tak trochu sportovní klání. Autoři Designmatch pojali jako zápas s dvěma poločasy, ve kterém se svými nejlepšími kousky hrají designéři z Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska. „Idea se opírá o Rakousko-Uhersko, kde vlastně design putoval aniž poznal hranice.  V té době bylo hodně předmětů, které dnes poznáváme historicky,“  říká autor koncepce výstavy Ferdinand Chrenka.
 
Výstava představuje design v několika tématech. Mimo jiné v cestování sportu nebo stolování. Objevují se i sady talířů, lampičky, cestovní tašky, ale i hudební nástroje. „Tohle je kytara vyrobená z konopí, respektive ze speciálního materiálu, který je vyrobený z konopí. Je absolutně organický. Přestože kytara není z tradičního tropického dřeva má skvělý zvuk a vlastní charakter,“ představuje jeden z vystavovaných předmětů designér Adam Wehsely-Swiczinsky.  
 
Láhev na vodu slovenského designéra Milana Novosedliaka byla navržena jako limitovaná série ke stému výročí firmy. „Zkoušel  jsem nějaký atypický tvar, aby to nestálo položené. Mohlo by to být v boxech a to využití by mohlo být lifestylové,“ objasňuje svou ideu Milan Novosedliak.
 
Autoři výstavy chtějí nejen představit současný design ze Střední Evropy, ale i pomoct navázat spolupráci mezi designéry z jednotlivých zemí.
 

Vydáno pod