Olomouc bude v dubnu patřit dokumentárnímu filmu

Olomouc - Víc než 300 dokumentárních filmů z celého světa připravili pořadatelé pro návštěvníky letošního ročníku festivalu Academia film v Olomouci. 43. ročník se zaměřuje na populárně vědecký film a začíná 15. dubna. Česká televize jako mediální partner bude z festivalu přinášet pravidelné zpravodajství.

Academia film patří k největším festivalům dokumentárních filmů u nás. Loni zhlédlo veřejné projekce asi 14 tisíc návštěvníků. Letošní ročník bude zaměřen na žánr populárně vědeckého filmu, podle ředitele festivalu Petra Bilíka budou program tvořit atraktivní dokumenty, promítané například na kanálech Discovery, Spektrum a Viasat History. 
 
„Festival otevírá brány veřejnosti, není to tak, že by se na Univerzitě Palackého (UP) debatovalo na umělá témata, zapojujeme veřejnost prostřednictvím veřejných projekcí a doprovodných aktivit,“ říká Jakub Dűrr, prorektor Univerzity Palackého pro vnější vztahy a jeden z pořadatelů.  
 
Jeden z archivních snímků zhlédli nyní i studenti Olomouckého gymnázia v Hejčíně. Dvanáctiminutový snímek pochází z roku 2002 a objasňuje život pavouků a hmyzu. Festivalové snímky tak mohou pomáhat i při výuce, podle Evžena Tošenovského z Přírodovědecké fakulty UP jsou velmi nápomocné. 
  
Hlavní část festivalu se bude odehrávat v uměleckém centru UP. Veřejné projekce budou připraveny například na Horním náměstí nebo v kině Metropol.