Česká veřejnost se rozloučila s hercem Radovanem Lukavským

Praha - Do historické budovy Národního divadla v Praze a poté do svatovítské katedrály na Pražském hradě se s vynikajícím hercem a pedagogem Radovanem Lukavským, který zemřel 10. března ve věku 88 let, přišli rozloučit jeho přátelé, kolegové i široká veřejnost.

Jako první v divadle se smutečním rozloučením vystoupil šéf činohry ND Michal Dočekal, který označil umělce za vytrvalého prince herectví, jenž zanechal odkaz naplněný obsahem poctivosti. K tomuto odkazu je potřeba přiřadit i jeho krásnou řeč, která češtinu nedevalvovala, ale naopak ji povznášela. 

Taťjana Medvecká se v emotivním projevu rozloučila slovy jeho nejbližších a poděkovala mu i za jeho pedagogickou činnost, kterou i ona měla tu čest být ovlivněna. Václav Postránecký se s Radovanem Lukavským rozloučil jako s posledním rytířem jedné z nejlepší éry českého divadla. Zpěvem uzavřeli smuteční obřad Eva Urbanová a Ivan Kusnjer.

Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se od 15:30 konala zádušní mše sloužená biskupem Jiřím Paďourem. Rakev s ostatky zesnulého byla poté odvezena do rodinného hrobu.

Radovan Lukavský byl jedním z posledních žijících herců generace, která na jeviště vstoupila ve 40. letech minulého století. Od dětských let účinkoval na ochotnických scénách. Vystudoval konzervatoř a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1946 se stal členem Městského divadla na Královských Vinohradech, na české první scéně působil přes půl století.