Prestižní Thálie čekají na další majitele

Praha - Už popatnácté obdrží koncem měsíce noví laureáti ceny Thálie. Ceremoniál se uskuteční 29. března, tradičně na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze. Moderátorem přímého přenosu České televize bude už potřetí plzeňský herec, režisér a autor úspěšných komedií Antonín Procházka. Během uplynulých let bylo uděleno už 167 těchto prestižních ocenění.

Mezi nominovanými jsou herci Simona Stašová, Vladimír Kratina a Erik Pardus, který si letos odnesl i cenu Alfréda Radoka. Dále pěvec Martin Gurbaľ, baletní umělci Nikola Márová, Jana Přibylová, Michal Štípa a operetní zpěvačka Pavla Břínková. Členové odborných porot dále navrhli v činohře Helenu Dvořákovou (získala rovněž Radokovu cenu), Alenu Sasínovou Polarczykovou a Norberta Lichého. V oboru baletu a pantomimy pak Helenu Arenbergerovou, Lukáše Lepolda a Petra Opavského a za mimořádné výkony v muzikálových či operetních představeních Jitku Čvančarovou, Aleše Brisceina a Petra Štěpána.

Jméno Čvančarové se objevilo i v širších nominacích v jiné kategorii, což se prý stalo vůbec poprvé. Vedle muzikálu Čarodějky z Eastwicku v Brně si jí všimla i činoherní porota za roli Evy v Gazdině robě v pražském Divadle pod Palmovkou.

Podle statutu mohou Thálii získat i cizinci; pokud ovšem roli nastudovali v původní inscenaci na území České republiky a je přínosem pro českou divadelní kulturu. Tak byli nominováni německá sopranistka Maida Hundelingová, italský tenorista Gianluca Zampieri a sólistka Státní opery Praha rumunského původu Anda-Louisa Bogza.

Letošní nominace jsou ku prospěchu moravských scén - devět z dvaceti osobností zabodovalo právě tam. Po třech nominacích mají Národní divadlo moravskoslezské Ostrava a Městské divadlo Brno, dvě má Komorní scéna Aréna z Ostravy. Mimopražské soubory reprezentují ještě Divadlo Antonína Dvořáka z Příbrami, Severočeské divadlo opery a baletu z Ústí nad Labem a Národní divadlo Brno.

Výkony vytvořené loni na jevištích pražských scén zaujaly poroty dvakrát v Národním divadle, dvakrát v Divadle Ponec a dvakrát v Hudebním divadle Karlín. Po jedné nominaci mají Divadlo v Dlouhé, Činoherní klub a Státní opera Praha.

Podle statistiky Herecké asociace, která je garantem těchto cen, bylo během 14 let uděleno 167 Thálií. Z toho 102 ocenění výročních za výkony v jednotlivých inscenacích, 42 za celoživotní mistrovství, tucet zvláštních cen kolegia a jedenáct poct pro mladé činoherce.

V činohře bylo za 15 let, tedy včetně roku 2007, nominováno 33 žen a 36 mužů. Nejčastěji, třikrát, se do finále dostali Vilma Cibulková, oceněná jednou, Taťjana Medvecká (oceněná dvakrát), Viktor Preiss a Ivan Trojan - oba si odnesli po jedné Thálii. Dvojnásobným laureátem je vedle Medvecké pouze Josef Somr.

V operním oboru bylo v nominaci 24 žen a 24 mužů. Nejčastěji, čtyřikrát, se ve finále ocitla dvojnásobná držitelka Thálie Eva Urbanová. Třikrát se do nominací dostala Eva Dřízgová Jirušová (dvě Thálie) a Ivan Kusnjer. Ten pokaždé cenu získal, a patří tak spolu s baletkou Terezou Podařilovou k vůbec nejúspěšnějším účastníkům.

V tanečním oboru bylo ve finále 21 žen a 26 mužů. Nejčastěji, a to nejen v tomto oboru, ale i absolutně - šestkrát, byla do Národního divadla zvána Jana Přibylová (za svobodna Kosíková); získala jednu Thálii a v nominaci je i letos. Pětkrát se do finále dostali Hana Litterová (jedna Thálie) a Jiří Pokorný (dvě Thálie), třikrát už zmíněná Tereza Podařilová, která proměnila všechny své nominace ve vítězství.

V oboru muzikálově-operetním bylo nominováno 19 žen a 21 mužů. Dvanáct cen Thálie dostaly ženy, deset muži. Pouze Stanislava Topinková Fořtová byla ve finále třikrát a získala jednu cenu. Dvě Thálie si odnesla Daniela Šinkorová, která se radovala až do konce při obou svých nominacích.

Jméno (obor) počet nominací - počet ocenění 

Vilma Cibulková (činohra) 3 - 1

Taťjana Medvecká (činohra) 3 - 2

Viktor Preiss (činohra) 3 - 1

Ivan Trojan (činohra) 3 - 1

Josef Somr (činohra) 2 - 2

Eva Urbanová (opera) 4 - 2

Eva Dřízgová Jirušová (opera) 3 - 2

Ivan Kusnjer (opera) 3 - 3

Jana Přibylová (tanec) 6 - 1

Hana Litterová (tanec) 5 - 1

Jiří Pokorný (tanec) 5 - 2

Tereza Podařilová (tanec) 3 - 3

Stanislava Topinková Fořtová (muzikál, opereta) 3 - 1

Daniela Šinkorová (muzikál, opereta) 2 - 2

Zdroj: Herecká asociace