Národní divadlo uvedlo mimořádně Stabat Mater

Praha - Duchovní kantátu Stabat Mater od Antonína Dvořáka uvedlo v pátek večer Národní divadlo. Opus zachycující bolest matky ze ztráty syna se na první scéně objevil po jednadevadesáti letech. Orchestr ND řídil při této příležitosti poprvé mladý kanadský dirigent Charles Olivieri-Munroe, pod jehož taktovkou se představila sopranistka Eva Urbanová, altistka Yvona Škvárová, tenorista Valentin Prolat a basista Martin Gurbaľ.

Jedna z nejvýznamnějších duchovních skladeb světové hudby vychází ze středověké básně o matce Kristově, která stojí pod křížem, na němž umírá její syn. Dvořák skladbu komponoval ve svém nejtragičtějším životním období, které poznamenala smrt jeho třech malých dětí. Text rozložil do deseti částí ve dvou oddílech, v nichž k instrumentálnímu základu střídavě a v různých kombinacích použil sólové pěvecké kvarteto a smíšený sbor.

Stabat Mater je vrcholným a obsahově hlubokým dílem české hudby. Jde o jednu z umělecky nejsilnějších, osobitých a lidsky hluboce cítěných náboženských skladeb. Více než kterékoli jiné Dvořákovo dílo položila základy jeho zahraniční slávy.

Pronikavý úspěch zaznamenala skladba v londýnské Royal Albert Hall, kde byla provedena v březnu roku 1883. Stabat Mater získala v Anglii Dvořákovi popularitu, srovnatelnou s triumfy Händela, Haydna nebo Webera. „Zlatá kaplička“ uvedla náboženské chorální dílo naposledy v roce 1917 pod taktovkou tehdejšího šéfa opery Karla Kovařovice.

Sedmatřicetiletý dirigent Olivieri-Munroe je s českou scénou spjat pevně, protože je už téměř deset let šéfdirigentem Severočeské filharmonie Teplice. Rodilý Kanaďan je v Česku už od svých studií, která strávil na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, u světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka a Rudolfa Baumgartnera v Luzernu.

Opera Národního divadla má aktuálně v repertoáru Dvořákovy opery Rusalka a Čert a Káča. Pod vedením nového šéfa Jiřího Heřmana se k tvorbě jednoho z nejznámějších českých skladatelů vrátí i v následující sezoně; a to novým nastudováním Rusalky, jejíž premiéru plánuje příští rok v květnu.

Vydáno pod