Venkovský učitel jde do kin

Praha - Nový film režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel vstupuje do filmové distribuce 19. března. Tento snímek se může považovat za další článek do Slámovy trilogie pojednávající o lidských vztazích. Na filmu se podílela i Česká televize.

Hlavní postava učitele utíká z pražského gymnázia, kde učí společně se svou matkou, aby našel na venkově vysněný klid a udělal si pořádek sám v sobě. Režisér Bohdan Sláma obsadil do hlavních rolí Zuzanu Bydžovskou a Pavla Lišku. Pro herce, se kterým režisér točil už své dva předchozí filmy, Divoké včely a Štěstí, to byla zatím nejnáročnější role.
 
„Předešlé role, jak ve Včelách, tak ve Štěstí, jsem hrál o věcech, které jsem si už za svůj život prošel, už jsem se s nimi setkal. V tomto posledním filmu jsem musel hledat jinde, protože pojednává o záležitostech, které osobně neznám,“ upozorňuje Pavel Liška, protože ve filmu se hraje i o tématu homosexuality, které se příliš v českém kontextu neobjevuje. 
 
„Teze vztahu ženy, která se zamiluje do muže, který se zamiluje do jejího syna, je celá vymyšlená. Na řetězci neopětovaných lásek se odrážejí obecné zkušenosti ze vztahů, se kterými se člověk potkává,“ pokouší se o zjednodušující výklad režisér Bohdan Sláma.

Oba předcházející Slámovy filmy byly velmi dobře přijaty jak odbornou kritikou, tak i diváky, získaly několik domácích i zahraničních filmových ocenění. I Venkovský učitel slibuje přinejmenším značný divácký zájem.