Markéta Irglová byla i s Oscarem hostem Událostí v kultuře

Praha - Zpěvačka a klavíristka Markéta Irglová a irský muzikant Glen Hansard získali Oscara za píseň Falling Slowly z jejich autorského filmu Once. O tom, co pro ně toto ocenění znamená a jak prožívali chvíle slávy, hovořila zpěvačka v rozhovoru s Otakarem Svobodou v pořadu Události v kultuře 19. března.

Hned na začátku povídání Irglová prozradila, že od filmu očekávali málo. „Byl to velmi levný film a my jen doufali, že se tak maximálně dostane před diváky, kteří mají rádi Glenovu kapelu. A pokud to snad bude mít úspěch v Irsku, že se ho pokusíme zahrát také v Česku. Zároveň jsme si říkali, že by bylo fajn, kdyby se nám vrátila část peněz, které jsme do toho vrazili. Takže všechno, co se dělo potom, byl pro nás takový příjemný bonus. Už festival Sundance byl zážitek, když jsme dostali cenu diváků, a dál už jsme se jen nestačili divit,“ přiznává sympatická Markéta.
 
Odrazovým můstkem pro film byl podle ní zcela jistě festival Sundance, jelikož na něm měl obrovský divácký úspěch. Ten vyvolal zájem distribučních firem. Jedna z nich pak snímku zajistila silnou propagaci, a to hlavně v Americe. V historii hudebních cen se příliš často nestává, že by nějaká píseň byla nominována zároveň na Grammy i na Oscara. Přestože Grammy píseň Falling Slowly nezískala, jako zkušenost to bylo velmi přínosné, tvrdí Irglová.
 
Oscarové ocenění bylo do poslední chvíle nejisté, zvláště když konkurencí byly písně z  Walt Disney Studios. Irglová upozorňuje, že vlastně bylo od Americké filmové akademie velké gesto pozvat si malé, bezvýznamné muzikanty do svého velkého světa. Na americkém prostředí je příjemné, že dokáže vskutku ocenit práci a úsilí, snad jedině tam se může člověk z ničeho vypracovat až na vrchol. To je podle mého názoru na Americe obdivuhodné, že každý dostane šanci," dodává zpěvačka.

V rozhovoru dále Irglová prozradila, že zkušenost z „velkého světa“ byla v podstatě velmi příjemná, také hlavně díky několika slavným jedincům, kteří se k nim chovali vstřícně, ohleduplně a přátelsky. Na závěr dodala, že je za cenu nesmírně vděčná, zvláště pak hlavně kvůli Glenovi, který svoji hudební práci dělá dlouho a poctivě, a snad jim Oscar pomůže v uplatnění a přinese zajímavé pracovní nabídky.