Další 3+1 s Miroslavem Donutilem startuje v ČT

Praha - Nové díly krátkých televizních filmů 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem našly námět ve sběratelství. V jedné povídce Donutil jako hotelový portýr léta sbírá - či spíše krade - věci hostům hotelu, v jiné se pak v roli popeláře dostane do kontaktu s vědcem, který sbírá slovíčka z brněnského nářečí zvaného hantec. Ve třetí povídce se věnuje obvyklejšímu koníčku, sbírání známek.

Mikrokomedie natočené v režii Dušana Kleina odvysílá Česká televize v neděli v hlavním čase ve 20:00 na ČT2.

V povídce nazvané Hantec, jakési parafrázi na Pygmalion George Bernarda Shawa, si jazykovědec v podání Františka Němce všimne mladinké uklízečky, která jej zaujme silným brněnským nářečím. Aby mohl její nářečí prostudovat, najme si ji do svého staromládeneckého bytu na občasný úklid, přičemž se snaží její znalost hantecu vědecky zpracovat. Posléze se však setkává s jejím otcem v podání Donutila, který - ačkoli povoláním popelář, vládne ještě dokonalejším hantecem.

Autorem dialogů a hlášek v hantecu je podle svých slov Donutil společně se svým kamarádem a hudebníkem Radkem Rettegym. Doma však hantecem třebíčský rodák Donutil podle svých slov nemluvil, jen když byl v Brně, začal více používat místní přízvuk. „Hantec používali mí kamarádi Franta Kocourek, Franta Kocman, Michal Polák, Radek Rettegy, tihle kluci, kteří to v Brně drželi,“ řekl Donutil. „My jsme to rádi poslouchali, ale učili jsme se velmi sporadicky, protože slovní zásoba skutečných udržovatelů hantecu je obrovská,“ dodal.

V jiné povídce nového cyklu představuje Donutil portýra, který sbírá, přesněji řečeno však spíše krade, drobnosti patřící slavným lidem, kteří se ubytovali v hotelu, i dalším hotelovým hostům. Zapalovač, rtěnka, spodní prádlo i trenýrky slavného fotbalisty, to je část jeho sbírky o několika stovkách položek. Věci se dají do pohybu, když na jeho „zálibu“ přijde mladý kolega v podání Jiřího Mádla.

Ve třetí povídce pak celoživotní sběratel známek vlastní sbírku možná za miliony, nemocnou manželku v podání Taťjany Medvecké ale nutí si přivydělávat, aby si mohla zaplatit léčebný pobyt u moře. Když se manželce peníze podaří vydělat a k moři odjede, zůstane sám a začíná propadat trudnomyslnosti s katastrofálními následky.

Česká televize chystá i další díly pořadu 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem. Společným tématem dalších trojic příběhů bude hypochondrie, inzeráty, vztahy mezi otci a dětmi a na závěr roku pak Silvestr.