Balet Gala aneb Setkání v Praze opět v ND

Praha - Pátý ročník jarního baletního galavečera nazvaný Setkání v Praze se uskuteční 24. dubna v historické budově Národního divadla. Na jevišti se tradičně objeví zejména čeští tanečníci působící na světových scénách - například Dara Klimentová, Stanislav Fečo, Jiří Jelínek nebo Lukáš Slavický. Během večera bude tradičně předáno prestižní ocenění Philip Morris Ballet Flower Award, jímž odborná komise oceňuje taneční výkony uplynulého roku.

22 tanečníků a tanečnic z celého světa předvede 12 choreografií představujících to nejlepší z klasické i soudobé taneční tvorby. Vzhledem k 15. jubileu předávání ceny Philip Morris Ballet Flower Award (PMBFA) se pořadatelé rozhodli pozvat na jeviště všech dosavadních 14 laureátů. Kvůli „jepičí“ povaze baletního umění se někteří z nich již tanci aktivně nevěnují - ty představí filmové sestřihy. Večer bude moderován hercem činohry ND.

„Když jsme před lety začali s pořádáním Gala, věděli jsme, že se nám asi první léta nepodaří uspořádat přímo áčkové Gala ve smyslu ´étoile´, se třpytem největších světových jmen,“ říká dramaturg baletu ND Václav Janeček. Pořadatelé se proto rozhodli pozvat úspěšné české tanečníky působící na zahraničních scénách, ti si většinou přizvou kolegu ze svého působiště.

Letos se tak představí primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová s Arionelem Vargasem v nové soudobé choreografii Wayna Eglinga nazvané Duet, Lukáš Slavický, první sólista Mnichovského baletu, s Allenem Bottainim v pánském pas de deux z baletu Johna Cranka Romeo a Julie, Nataša Novotná a Václav Kuneš, bývalí tanečníci Nizozemského tanečního divadla, ve své choreografii Small Hour, a první sólistka Hamburského baletu Barbora Kohoutková s Romanem Lazíkem v pas de deux z baletu Sen noci Svatojánské z pera Johna Neumeiera. 

Z laureátů PMBFA působících v zahraničí se představí Stanislav Fečo, který společně s Anastasiou Kolegovou zatančí novinku Vasilije Medveděva Iluze prostoru, a Jiří Jelínek, který vystoupí s další laureátkou Zuzanou Susovou v choreografii Johna Cranka Oněgin. Z laureátů působících v Čechách zatančí Jana Přibylová, Michal Štípa, Nikola Márová, Jiří Kodym, Eva Horáková a Alexandre Katsapov. 

Márová, čerstvá držitelka ceny Thálie, zatančí s Michalem Štípou v choreografii George Balanchina Čajkovskij pas de deux, s brněnskou sólistkou Janou Přibylovou předvede Štípa pas de deux z baletu Spartakus v choreografii Jiřího Kyseláka. Zbylí pražští laureáti se představí v choreografiích Petra Zusky - Jiří Kodym s Nikolou Márovou ve fragmentu z baletu Sólo pro tři Ne me quitte pas, Alexandre KAtsapov s Adélou Pollertovou v Déjà vu a Eva Horáková s Petrem Zuskou uvedou premiérově Zuskovu choreografii Lyrická, která vznikla speciálně pro tuto příležitost. 

Během večera vystoupí i jeden zahraniční pár, první sólisté Baletu Monte Carlo Bernice Coppieters a Chris Roelandt, kteří v Praze nedávno hostovaliv baletu Romeo a Julie. Předvedou duet ze Šípkové Růženky choreografa Jean-Christophera Maillota.

„Gala je i informatoriem - dozvídáme se, co se ve světě děje nového a jak se to děje. Jak stejnou věc tančí různí interpreti, jaké jsou nové choreografie a nové trendy, jak se vyvíjejí choreografie a jak dozrávají umělci,“ dodává Václav Janeček.

Vítěze ceny PMBFA, spojené s finančním darem 250 tisíc korun, vybrala porota ve složení Vlastimil Harapes (předseda), Ivanka Kubicová, Zdeněk Kárný, Václav Janeček, Roman Vašek a Lucie Decsényiová. Stejně jako v minulých letech bude oceněn i mladý, začínající umělec vedlejší cenou Poupě baletu, spojenou s odměnou 50 tisíc korun.