Juraj Herz se vrací na Jezerku se Sklenkou sherry

Praha - Divadlo Na Jezerce uvádí premiéru hry amerického dramatika Neila Simona Sklenka sherry. Tragikomický příběh ženy, která bojuje se závislostí na alkoholu, připravil režisér Juraj Herz.

Hra jednoho z nejoblíbenějších světových dramatiků původně nese název Gingerbread Lady, v Čechách bývá uváděna jako Drobečky z perníku. Režisér Juraj Herz zvolil titul Sklenka sherry, podle ředitele Divadla Na Jezerce a zároveň jednoho z aktérů hry Jana Hrušínského proto, že „cítí akcent více v alkoholu“.

Hlavní roli ženy, která se vrací z odvykací léčby, žije s přítelem homosexuálem a snaží se spojit se sedmnáctiletou dcerou, kterou jí odebrali a se kterou se velmi dlouho vůbec nestýkaly, hraje slovenská herečka Zuzana Kronerová. Podle svých slov si přeje, aby diváci s její Evou bojující o vlastní důstojnost soucítili i se jí nechali dojmout.
  
Divadelní a filmový režisér Juraj Herz (filmy Petrolejové lampy, Spalovač mrtvol, Morgiana) oceňuje na Simonově hře zejména výraznou tragikomičnost, umožňující hercům ukázat více poloh. Sklenka sherry je jeho druhým představením v Divadle Na Jezerce, s úspěchem zde hrají jím režírované Petrolejové lampy s Barborou Hrzánovou a Radkem Holubem.

Americký dramatik Neil Simon (1927) patří k nejhranějším a neoblíbenějším autorům na světě a podle jeho her vzniklo i mnoho úspěšných filmů. Slávu si získal díky hře Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park), další neméně úspěšnou hrou byl například Podivný pár. Za svou tvorbu získal několik významných ocenění a v roce 1991 prestižní Pulitzerovu cenu.