Filharmonický sbor se spolupráci s Českou filharmonií nebrání

Praha - Pražský filharmonický sbor (PFS) stojí o podepsání nové smlouvy s Českou filharmonií (ČF), kvůli trvajícímu sporu se ale nedaří navázat rozsáhlejší spolupráci. Sbor bude proto letos a příští rok více spolupracovat s Rozhlasovými a Pražskými symfoniky a působit v zahraničí.

„Chceme s ČF spolupracovat, ale musíme se pravidelně scházet, nahrávat a dělat společné zájezdy. Tyto aktivity nyní nejsou,“ uvedl ředitel sboru Richard Sporka. Spor obou těles začal loni, kdy sbor odřekl filharmonii společný koncert. ČF se sborem podle Sporky ukončila spolupráci a omezila koncerty.

Sporka žádal ministerstvo kultury o vyřešení situace, to však prý odpovědělo, že nechce zasahovat do dramaturgie a doporučilo oběma institucím spolupracovat. Sbor i filharmonie patří mezi 32 příspěvkových organizací, které ministerstvo jako jejich zřizovatel plánuje transformovat. Letos budou společně spolupracovat pouze na festivalu Smetanova Litomyšl na Requiem Antonína Dvořáka a na konci roku realizovat v Rudolfinu vánoční koncert ke 150. výročí Giacoma Pucciniho.

Ředitel sboru na začátku ledna provedl v tělese reorganizaci, kupříkladu na produkci začal spolupracovat s dodavatelskými agenturami, což je prý pro těleso výhodné. Sbor se v současné době potýká s nedostatkem tenoristů, podle Sporky dali dva pěvci přednost kvůli špatným platovým podmínkám jinému zaměstnání. „Bude nutné posílit tenorovou skupinu, jejich nedostatek je ale všude. Je to kuriózní v tom, že lidé jdou dělat jinou práci a vůbec nezpívají,“ vysvětlil.

PFS se v uplynulých týdnech spolupodílel na natáčení recitálu světové operní divy Anny Netrebkové, jejíž album připravuje vydavatelství Deutsche Grammophon. V úterý 8. dubna vystoupí PFS v Rudolfinu s Rozhlasovými symfoniky ve skladbách Martinů, Kalacha a Chačaturjana.

Na začátku května se představí s Pražskými symfoniky v premiéře oratoria Adam a Eva od loni zesnulého Zdeňka Lukáše. V červnu by kupříkladu měl v Drážďanech účinkovat se Staatskapelle ve Wagnerově Večeři apoštolů, v červenci v premiéře oratoria Mojžíš od Sylvie Bodorové na festivalu Smetanova Litomyšl a v Rakousku Sankt Pöltenu se objeví v hudebním představení - „fotbalové opeře“ nazvaném Playing away od Bena Masona. PFS se plánuje vrátit i na španělská, německá a italská pódia, vystoupí v jižních Čechách, na Pražském podzimu a Svatováclavských slavnostech. Do konce roku plánuje zrealizovat koncert pro katolickou církev v rámci cyklu pro církve a náboženské obce.

V příští sezoně vystoupí sbor pětkrát s Rozhlasovými symfoniky, bude spolupracovat s FOK, Pražskou komorní filharmonií a pokračovat v koncertech populárního cyklu. PFS čeká také vystoupení na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro 2009.

Vydáno pod