V Praze se konala premiéra filmu Bobule

Praha - Za účasti herecké a filmové delegace se ve čtyřech sálech pražského multikina ve Slovanském domě uskutečnila premiéra celovečerního debutu režiséra Tomáše Bařiny s názvem Bobule. V kinech se snímek objeví 27. března v jedenatřiceti kopiích.

Letní komedie s podtitulem Nevinně o víně se natáčela loni od srpna do září na Moravě ve známých vinařských oblastech, včetně Velkých Bílovic, Valtic, Velkých Pavlovic a Mikulova. Na scénáři režisér spolupracoval s Rudolfem Merknerem. Inspirovali se při tom skutečným příběhem Lukáše Kohouta, který se v roce 2002 vydával za tiskového mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana a na zfalšované objednávky vystavené jménem sněmovny zdarma cestoval letadlem po celém světě.

Na plátně se objevili Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, který je mladším bratrem slavného Jiřího, Tereza Voříšková, Václav Postránecký, Lubomír Lipský, Miroslav Táborský, Tomáš Matonoha a Lucie Benešová. Jednu z epizodních roliček si zahrál jako „fanda filmařů“ ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Režisér Bařina vymyslel a natočil známou reklamu „Bobika“. Diváci na plátně uvidí desítky sklípků, vinohrady, výbuch burčáku a tradiční moravský krojový ples. „Každý z krojů měl hodnotu minimálně 50.000 korun a tak v jednu chvíli na place tančily kroje skoro za dva miliony,“ prozradil producent Adam Dvořák, na jehož kontě jsou kultovní Rafťáci.

Ústřední písní filmu Bobule se stal Atentát od Richarda Krajča. Zazní v něm i písničky Jamese Herriese, který se podílel na hudbě k filmům Rafťáci a Snowborďáci. Komponovanou hudbu složil Hynek Schneider; skládal i písničku pro film Jana Hřebejka Medvídek.

„Tak si představte, že u sociálních demokratů nefunguje fax. Musel jsem tehdy k politickým konkurentům - v Unii svobody fax fungoval. Díky němu jsem procestoval 99 zemí za 120 dní, což mě stálo asi 20.000 korun,“ vzpomíná v distribučních materiálech Kohout na své „zážitky“ z roku 2002. Podle něj film Bobule přesně vypovídá o tom, jaké je kvítko.

„Zažil jsem to, co ve filmu Kryštof Hádek. Promenádoval jsem se po Poslanecké sněmovně jakoby nic. Poté jsem zažil cestování jako Lubomír Lipský v tomto filmu. V neposlední řadě jsem prožil vazební věznici a strávil sedm měsíců ve vazbě,“ dodává Kohout.