Děti prožijí Noc s Andersenem

Praha - Mnohé knihovny a další instituce zůstanou v noci z pátku 28. března na sobotu otevřené, k tradiční pohádkové akci Noc s Andersenem se podle českého svazu knihovníků připojí 635 organizací v České republice, Slovensku, Polsku a Slovinsku. Pořadatelé očekávají, že se akce zúčastní na 20 000 dětí.

Organizátoři budou dětem předčítat z knih, především z pohádek bratří Čapků. Připraví ale i další programy orientované na to, aby v dětech vzbudili potřebu číst a dali jim najevo, že čtení může být velmi zajímavá a často až dobrodružná činnost.

Děti budou moci hlasovat v anketě Čteme všichni a zvolit nejlepší knihu uplynulého roku, která získá Cenu nočních spáčů. Účastníci dostanou speciální pohlednice s obrázkem Jiřího Votruby a textem spisovatelky Martiny Drijverové. Chystá se také jednonoční sbírka na první dětský hospic v Malejovicích.

Noc s Andersenem se uskuteční v knihovnách, informačních centrech, školách, ústavech sociální péče, domech dětí i sídlech občanských sdružení. Seznam míst, které se k noci připojí, naleznou zájemci na webových stránkách uherskohradišťské knihovny.

První Noc s Andersenem v Česku pořádala právě uherskohradišťská knihovna v roce 2000. Za dva roky se již četlo na 72 místech České republiky. Loni se k akci přihlásilo rekordních 18 028 přátel dětských knížek a dětského čtení na téměř šesti stovkách míst.

V rámci tohoto projektu se také pořádají různé akce s tématem dětské knihy. Např. v základní škole Hostýnská v Praze 10 si mohou děti číst i z knížek, které napsali jejich spolužáci. Děti ilustrovaly a vázaly leporela, encyklopedie, prázdninové deníky a pohádky, psaly rukou i na počítači, malovaly, nalepovaly obrázky a hlavně si o knížkách neustále povídaly. Nejaktivnější byli třeťáci až páťáci. První ročník projektu Vytvoř si vlastní knihu byl nesoutěžní. Oceněni byli všichni účastníci - samozřejmě knížkami.

Vydáno pod