Až na krev na českých plátnech

Praha - Do českých kin vstupuje další oscarový film, Až na krev. Příběh o naftařském magnátovi z přelomu století, který se odehrává v Kalifornii, získal Oscara za nejlepší kameru a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Kritika snímek řadí mezi nejlepší filmy, jaké byly v posledních letech natočeny.

Daniel Day-Lewis začíná ve filmu jako chudý horník ve stříbrném dole. Pracovnitostí a tvrdými rozhodnutími se z něj brzy stane ropný magnát. Film vznikl podle pětisetstránkové knihy Uptona Sinclaira Petrolej.
 
„Kniha je velmi rozsáhlá, obsahuje mnoho dalších témat než jen vznik ropného průmyslu, zahrnuje třeba i ruskou revoluci nebo rozmach Hollywoodu. To se ale do 2,5hodinového filmu nemohlo vejít, tak jsme si z ní vzali podle nás to nejlepší,“ vysvětluje režisér Paul Thomas Anderson.
 
Oscarem odměněný Daniel Day-Lewis podle svých slov o přijetí role neváhal, režisér přišel se skvěle napsaným scénářem. Práce na filmu zabrala tři roky.
 
Původně chtěl Anderson natáčet přímo v Kalifornii, ale těžko tam nacházel místo nezasažené moderní civilizací, proto se štáb vydal do Texasu k mexickým hranicím. Kromě dvou oscarových sošek film doposud získal přes 40 dalších ocenění.