Noc s Andersenem zaplnila české knihovny

Praha - Většina knihoven v Česku zůstala v noci na dnešek otevřená. Konala se totiž Noc s Andersenem. Děti mohly přespat v knihovně a zažít noc plnou her a čtení pohádek. Akce má pomoci zvýšit u dětí zájem o čtení.

Někde se luštily hádanky a hrálo divadlo. Jinde děti hledaly ukrytý poklad, ale hlavně se všude četly pohádky. Třeba v pražské městské knihovně proběhla akce pod heslem „Kdo se bojí, nesmí v noci do knihovny.“
 
Podle knihovnice Jitky Řehákové z Městské knihovny v Praze je už od prvních ročníků veliký. „Strávit noc v knihovně je pro děti dobrodružství. Je to noc mezi příběhy,“ dodává Řeháková.
 
V knihovně na pražském Smíchově se specializují na sci-fi a fantasy. Děti tu pohádku nečetli, zato ji zažily na vlastní kůži. Koordinátor projektu Miloslav Linc říká: „Je to taková odměna pro poctivě čtoucí děti. Na jednu noc se dostanou do pohádkového světa.“
 
Podle průzkumů z posledních let je mezi českými dětmi ve věku od 10 do 14 let zhruba polovina čtenářů. Nejraději čtou dobrodružné a fantasy knížky.
 
První Noc s Andersenem se konala před osmi lety v knihovně v Uherském hradišti, kde tak oslavili výročí narozenin dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena a zároveň mezinárodní den dětské knihy. Odtud se noc rozšířila nejen po České republice, ale i do Evropy. Letos se připojily i slovenské, polské nebo slovinské knihovny a školy.