Primabalerína Daria Klimentová opět vystoupí v Praze

Praha - V inscenaci baletu Labutí jezero, kterou má od jara na repertoáru baletní soubor Státní opery Praha, vystoupí 22. ledna první primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová. Tanečnice světového formátu, která do svých 21 let žila v Praze, zde vystoupí v roli Odetty/Odilie spolu se svým tanečním partnerem Dmitrijem Gruzděvem již počtvrté.

Tři květnová vystoupení prvních sólistů Anglického národního baletu patřila k vrcholům zdejší taneční sezony 2006/2007, sólisté nejen svojí dokonalou technikou, ale také výrazem a charismatem strhávaly zejména v pas de deux prince a Odetty publikum k nebývalému soustředění a mnoha potleskům na otevřené scéně. Celá inscenace, i s občas nejistými výkony sboru a nemístně ráznou, jakoby pochodovou hudbou, působila výborným dojmem. Klimentová měla původně vystoupit také 4. prosince, ze zdravotních důvodů ale nemohla přijet, a diváci tak mohli z dvojice zhlédnout pouze Dmitrije Gruzděva; partnerkou mu byla sólistka Státní opery v Praze Anna Ščekaleva.

Klasická inscenace jednoho z nejznámějších baletů vychází z původní scénické verze Mariuse Petipy a Lva Ivanova; choreografie a režie se ujali šéf baletního souboru Pavel Ďumbala a bývalá primabalerína, dnes pedagožka Hana Vláčilová. V hlavních rolích se střídají sólisté Státní opery Anna Ščekaleva a Oldřich Novotný se sólisty Národního divadla Nikolou Márovou a Michalem Štípou. V několika reprízách vystoupili kromě Klimentové a Gruzděva i další významní hosté, naposledy v říjnu sólistka Mariinského divadla ze Sankt Petěrburku Sofia Gumerova-Lazutkina spolu se Stanislavem Fečem.

Daria Klimentová se narodila v Praze v roce 1971. V pěti letech se začala věnovat gymnastice, byla trénována jako olympijský talent na nejvyšší republikové úrovni. V deseti letech nastoupila na pražskou taneční konzervatoř, kde byla opět vybrána jako výjimečný talent a připravována na dráhu primabaleríny. Zúčastnila se mnoha mezinárodních soutěží, mimo jiné získala cenu na soutěži v Lausanne, od Paris Dance Foundation, vyhrála i hlavní cenu na Mezinárodní baletní soutěži v Pretorii. Po absolvování školy získala sólovou smlouvu v pražském Národním divadle. Během svého působení zde na sebe upozornila hlavně ztvárněním Margarity v baletu Dáma s kaméliemi. Balet byl diváky i kritikou přijat s nadšením a byl také natočen Českou televizí.

V roce 1991 přestoupila do souboru Capab/Kruik Ballet v Kapském městě, po roce byla pozvána do Skotského národního baletu, kde působila tři roky, než ji do svého souboru přizval Derek Deane, umělecký ředitel Anglického národního baletu.

V jejím repertoáru jsou sólové role ve všech velkých klasických baletech i mnoho rolí v moderních choreografiích. Christipher Hamson pro ni vytvořil oceňovaný balet Double Concerto. Je také uznávanou fotografkou tance a v Praze už pět let vede letní taneční kurzy pro mladé tanečníky. Role Odetty/Odilie podle jejích slov patří k jejím nejoblíbenějším.

Romantický balet o čtyřech dějstvích, od jehož prvního, poměrně neúspěšného uvedení letos uplynulo 130 let, patří k nejslavnějším titulům všech velkých světových scén. Pohádka o princezně Odettě proměněné v labuť, o princi Siegfriedovi, který zapomene na svou přísahu, a o záludném čaroději Rudovousovi si získala díky kouzelné hudbě Petra Iljiče Čajkovského velkou oblibu. V České republice je k vidění na několika scénách; kromě Státní opery a pražského Národního divadla jej v současnosti mají na repertoáru také Národní divadlo v Brně, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo J. K. Tyla v Plzni a Severočeské divadlo opery a baletu Ústí na Labem. Z baletu vychází také inscenace Nesnadná cesta k Labutímu jezeru (Mistrův karambol) v Libereckém Divadle F. X. Šaldy.