Vila Tugendhat by se konečně měla dočkat opravy

Brno - Památkáři schválili projekt opravy slavné brněnské vily Tugendhat, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Projektanti ale dostali zelenou až napodruhé. Odborníci totiž původně nesouhlasili s tím, jak měla být řešena narušená statika vily. Brněnský magistrát chce s opravou začít ještě letos.

Původní návrh opravy počítal s tím, že by se opravil ocelový skelet vily, to však bylo podle památkářů příliš agresivní řešení, které by mohlo vilu poškodit. Proto vzniklo konzilium nezávislých statiků, kteří návrh přepracovali. 

Problémy s opravou vily trvají už dlouho. V září roku 2006 uvedl krajský soud, že veřejná soutěž, z níž vzešli projektanti, kteří mají vilu zrekonstruovat, byla špatně provedená a vítězní projektanti, kteří mezitím připravili téměř celou dokumentaci, se v ní neměli vůbec objevit. Město s nimi ale dál spolupracuje, s čímž nesouhlasí architekti, kteří skončili na druhém místě. Ti před několika týdny dokonce podali žalobu na Městský soud v Brně. Pokud by jim dal soud za pravdu, znamenalo by to další zdržení oprav.

Žaloby na projekt leží ještě u dalších dvou soudů, sice každá z jiného důvodu, ale obě se týkají veřejné soutěže. Potomci původních majitelů, kteří už loni oznámili, že o vilu nebudou usilovat, se k současné situaci zatím nevyjádřili.