Oděvy čínských etnických menšin vytvářejí Melodii barev

Praha - Tradiční oděvy a šperky tří desítek čínských etnických menšin mohou zájemci vidět ve Veletržním paláci. Řada z těchto etnik má kořeny až v 15. století před naším letopočtem. Oděvy na výstavu nazvanou Melodie barev zapůjčila regionální čínská muzea i sběratelé a rodiny, které oblečení dodnes používají.

Výstava návštěvníkům představí oděvní kulturu 33 etnických menšin. Celkem jich na území Číny žije 56. Jejich oblečení se velmi liší, ovlivňuje je jak zeměpisná poloha, dostupné materiály, tak náboženské tradice. Oděvy, které si obyvatelé sami vytvářejí, doplňují šperky, pokrývky hlavy a drobné zbraně.

Návštěvníci si mohou prohlédnout svatební, příležitostné i pracovní oblečení. Pořadatelé vyzdvihují oděv s ptačím peřím, který je určen pro obětní ceremoniál v kraji Žung-ťiang. Kroj zdobí abstraktní vzory s motýly, draky a rybami. Za zmínku stojí rovněž „dračí róba“ z červeného hedvábí a atlasu, kterou zdobily výšivky stříbrnými a zlatými nitěmi. Tu nosily dámy v pekingských palácích. „Oblečení z horských oblastí, například z Tibetu, mají zase volnější, pohodlnější střihy. Oděv je krásný, ale zároveň musí být funkční,“ poznamenala kurátorka výstavy Olga Uhrová.

Ve srovnání s evropským odíváním je čínské mnohem barevnější. „Převažují geometrické vzory. Ornamenty a barvy nemají estetický charakter, vymezují vztah k přírodě, vypovídají o historii kmene nebo mají svému nositeli přinášet štěstí, lásku a blahobyt,“ doplňuje Uhrová.

Výstavu, která v západní křídle 4. patra potrvá do 15. května, doprovází katalog v anglickém jazyce.