Vydražená díla Lichtenštejnů se veřejnosti představí v květnu

Praha - Vzácná umělecká díla ze sbírek Lichtenštejnů, která zakoupili čeští památkáři na dražbě v Amsterodamu, si bude moct prohlédnout veřejnost už květnu. Kolekce tvořená 15 obrazy, 94 kusy nábytku, třemi tapiseriemi a orientální hodinovou skříní bude nejprve vystavena v Praze a pak následně po nějaký čas v zámku ve Valticích.

Všechny vydražené předměty kdysi zdobily lichtenštejnská sídla na Moravě - zámky Lednice a Valtice a hrad Šternberk. Lichtenštejnové nabídli v úterní aukci 460 předmětů, které si odvezli z Československa po konfiskaci jejich majetku po druhé světové válce. Cílem českých památkářů bylo nyní získat alespoň část těchto věcí a vrátit je na původní místa. Český stát na aukci vyčlenil 13 milionů korun.
   
Všechny v aukci pořízené předměty by měly být dovezeny do Česka do dvou týdnů. Podle památkářů jsou v poměrně dobrém stavu. Část z nich bude možné dokonce okamžitě vystavit. Obrazy bude třeba vyčistit. Opravy potřebují některé textilie, které jsou součástí sedacích souprav.
   
Klenotem mezi předměty je obraz Květinové zátiší od Jana Pietera Brueghela, který stál české památkáře 1,25 milionu korun. Ostatní výtvarná díla jsou převážně obrazy vlámských a italských mistrů 17. století.

Před dražbou si kurátoři díla pečlivě prohlédli, přístup k nim měla i veřejnost. „Velmi bedlivě jsme prošli všechny věci a na základě prohlídky jsme i některé předměty vyřadili, protože byly v takovém stavu, že by pro nás byly nepřijatelné,“ popsala v Událostech, komentářích Naděžda Kubů z Národního památkového ústavu.

Lichtenštejnové jsou vyhlášení sběratelé umění a svůj majetek důkladně spravovali. Proto se v lednickém zámku zachoval poměrně přesný inventář z přelomu 19. a 20. století. Umožní, aby byly věci vráceny tam, kam patří. 

Členové šlechtického rodu Lichtenštejnů vytvořili na Břeclavsku své rozsáhlé panství tvořené četnými architektonickými památkami zasazenými do krajiny upravené ve stylu anglického parku. Oblast nazývaná lednicko-valtický areál byla v roce 1997 zapsána mezi památky světového dědictví UNESCO. Patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům ve střední Evropě.

Vydáno pod