Chvilka poezie Gábiny Fárové

Praha - Galerie Louvre představuje tvorbu fotografky Gábiny Fárové. Kolekce 35 snímků pochází z let 1978-2006 a většina z nich jsou akty. Na výstavě jsou nejen snímky z nejznámějšího cyklu Gabinetky, ale také originální barevné fotografie vytvořené pomocí kaleidoskopu. Výstava nazvaná Chvilka poezie potrvá do 1. června.

Gabina Fárová se věnuje především portrétní fotografii a focení aktů. Svým originálním pohledem zobrazuje často tajemství ženského těla. Současná výstava je podle jejích slov výjimečná svým časovým rozsahem, dosud vystavovala hlavně nově vzniklé soubory.

Hlavní část výstavní kolekce tvoří cykly Gabinetky, Kaleidoskop, Povinná relaxace a Manévry. Gabinetky vznikaly v letech 1993-2000 a podávají svědectví o autorčině vnímání světa v době po narození jejího prvního dítěte. V následujícím cyklu Kaleidoskop fotografku inspirovala stejnojmenná dětská hračka. Využila klasickou fotografickou techniku s čistým čtvercovým negativem v černobílém i barevném podání, podle Sylvia Spohra z Galerie Louvre je cyklus výjimečný zaměřením na detail.    

Fárová (1963) pochází z pražské výtvarnické rodiny (Anna Fárová - historička fotografie, Libor Fára - malíř, grafik a scénograf). Studovala obor Fotografie na SPŠG Hellichova a v roce 1990 absolvovala stejný obor na FAMU. V 90. letech založila spolu s Pavlem Nádvorníkem a Petrem Lukášem družstvo Radost, které vydávalo kultovní časopis Post a zároveň provozovalo fotografickou agenturu Radost. Je autorkou videoklipů pro české kapely Garáž, Půlnoc a Dušana Vozsáryho. V letech 1995-1997 byla členkou volného sdružení NOX (Tono Stano, Petr Župník, Vasil Stanko, Rudo Prekop, Kamil Varga, Miro Švolík, Ivan Pinkava).

Snímky Gábiny Fárové vystavuje také Galerie Mánes a fotografie z kolekce Manévry vycházejí nyní i knižně.