Febiofest dnes v Praze končí, pokračuje v regionech

Praha - Předáním hlavní ceny v soutěži evropských filmů a cen Kristián za nejlepší domácí hraný, dokumentární a animovaný film loňského roku vyvrcholí dnes večer mezinárodní festival Febiofest. Koná se popatnácté a bude pokračovat v dalších osmi městech Čech a Moravy.

Hlavní cenu Febiofestu 2008 získal film Magnus estonské režisérky Kadri Kousaarové. Ocenění včetně finanční odměny 5000 eur (asi 125.000 korun) převezme dnes večer v Praze při slavnostním zakončení festivalu od čestného předsedy poroty, architekta Jana Kaplického. 

Film Magnus popisuje příběh chlapce fascinovaného smrtí. Režisérka Kadri Kousaarová už ve svých 13 letech začala psát a kreslit komiksy do novin. Publikovala řadu článků o filmu, literatuře a hudbě. Vydala dva romány, Ego (2001) a Vaba tous (2004), které se v Estonsku staly bestsellery. Pracovala také jako hlasatelka v rádiu a moderátorka v televizi. Magnus je jejím prvním celovečerním filmem, premiéru měl v roce 2007 na filmovém festivalu v Cannes.

Vítězný snímek, který vznikl v britské koprodukci, uvidí diváci v rámci
slavnostního zakončení festivalu. Následně bude uveden také do filmové distribuce, která bude v Česku podpořena dalšími 5000 eury. Snímek bude již dnes večer uveden od 23:00 v sále 10 multikina Village Cinemas na pražském Smíchově. 

V multikině Village Cinemas na Smíchově bude spolu s vítězným snímkem uvedeno i melodrama britského režiséra, producenta a herce Sira Richarda Attenborougha nazvané Tajemství prstenu. Jeho děj se odehrává ve dvou časových rovinách - v nedávné minulosti a za druhé světové války. Ústřední role ztvárnili Shirley MacLaineová, Neve Campbellová a Christopher Plummer.