V pražských ulicích visí dlouhé košile

Praha - V několika pražských ulicích od 9. dubna až do konce festivalu Pražské Brány 2008 - 27. 4. 2008 budou vlát dlouhé bílé košile s výtvarně zpracovanými autorskými texty v angličtině, češtině a arabštině. Jde o projekt mladé české výtvarnice Karolíny Heřmánkové nazvaný Očima duše.

Texty na košilích vyjadřují její vnímání jednotlivých témat festivalu Pražské Brány. „Vítejte do tepu zapomenuté budoucnosti - tímto mottem jsem např. zachytila bránu umění. Je jednou ze sedmi bran, které se objevily v pražských ulicích. U každé z nich jsem se snažila co možná nejosobněji zachytit význam daných témat a skrze typ písma vyjádřit mé vnímání jednotlivých kultur (západní, české a arabské),“ říká Karolína Heřmánková. 
 
„Košile Karolíny Heřmánkové jsme vybrali pro Bránu Výtvarného umění nejen proto, že jsou krásné a nápaditě oživují ulice města. Líbilo se nám, že se zároveň dotýkají podstaty našeho festivalu. Pražské Brány vznikly především proto, aby zprostředkovávaly tolik důležitou komunikaci a propojení různých kultur,“ dodává ředitel festivalu Pražské Brány Ctirad Hemelík.
 
Projekt dlouhých bílých košil začala Karolína Heřmánková realizovat během studijního pobytu v Maroku. Původně chtěla uspořádat sedmidenní pouť pětimetrové košile popsané vlastní poezií ulicemi města Tetouanu. Košile měla být každý den vyprána a opatřena novou básní. Maročtí úředníci však pouť košile i přes potřebná povolení po dvou dnech ukončili.
 
Karolína Heřmánková (1977) vystudovala obory autonomní socha a keramika na výtvarné akademii v Amsterdamu, během studia absolvovala půlroční pobyt v Institut national des Beaux-Arts v Tetouanu v Maroku. Po dokončení studia byla nominována na cenu Shell Young Art Award 2004 a v rámci soutěže prezentovala svou tvorbu v prostorách budovy firmy Shell v Amsterdamu. 

V roce 2006 se vrátila do Čech se záměrem podpořit svou tvorbu umění ve veřejném prostoru. Zabývá se zejména intervencemi, jejichž cílem je převést poezii do každodenního života. Podílela se např. na projektu Beauty Free Shop, zúčastnila se festivalů 4 dny v pohybu a Industriální stopy. V současné době se snaží společně s přáteli zprovoznit kritickou iniciativu „publick?“.

Lokality projektu „Očima duše“: ulice Nerudova, Karlova, Celetná, 28. října; prostor před kostelem sv. Ludmily na náměstí Míru, Novoměstská radnice.