Česká taneční platforma zrekapituluje dění na taneční scéně

Praha - Reprízou představení Portrét taneční skupiny Nanohach začne v pražském divadle Ponec přehlídka současného tuzemského tance Česká taneční platforma. Do 14. dubna potrvá na scénách čtyř pražských divadel a nabídne 14 nejlepších tanečních titulů současné a uplynulé sezony.

14. ročník festivalu se bude konat také v Disku, Alfredu ve dvoře a Duncan centru. Platforma nabízí díla úspěšných českých choreografů, projekty vzniklé v rámci mezinárodních rezidencí a představuje také nové výrazné tváře široké veřejnosti.

Právě mladé talenty vybírají taneční odborníci, kteří během přehlídky zvolí jedno dílo jako vítězné. Jemu pak v rámci mezinárodního festivalu Tanec Praha, který se tradičně v hlavním městě koná v červnu, udělí Cenu Sazky za objev v tanci. Ta je spojená s odměnou 400.000 korun určenou na přípravu nové inscenace.

„Platforma vyprodukuje každoročně takovou kolekci choreografií, že je o ni trvalý zájem i v zahraničí,“ říká ředitelka přehlídky Marta Leinerová. V programu přehlídky jsou zastoupeny všechny žánrové i estetické přístupy. 

Festival otevře loňské vítězné tanečně-divadelní představení Portrét od rumunské choreografky Ioany Mony Popoviciové. Následující den se bude v Divadle Archa pořádat veřejná diskuse se členy občanského sdružení Vize tance na téma Vize pro rozvoj současného tance v Česku.

Až do pondělí pak pokračuje přehlídka vystoupení, jejichž autory jsou choreografové ze skupin DOT 504, NANOHACH a VerTeDance a v zahraničí uznávaná jména jako Josef Fruček a Linda Kapetaneaová. Jejich představení Holdin' Fast bylo mimo jiné jako vůbec první české představení vybráno k živé prezentaci na mezinárodním festivalu Tanzmesse. V závěrečném programu 14. dubna vystoupí v divadle Ponec také odchovanci Nizozemského tanečního divadla Václav Kuneš a Nataša Novotná. 

V posledních letech začali pořadatelé festivalu udělovat také Cenu za interpretaci. V roce 2007 tuto cenu převzala Anna Caunerová za výkon v představení Portrét. I diváci mají možnost ocenit výkony umělců: za každou placenou vstupenku obdrží výměnou hlasovací lístek, který rozhodne, kdo dostane Cenu diváka České taneční platformy. Podruhé bude také letos udělena Cena časopisu Respekt za nejsilnější téma v tanečním ztvárnění.

Vydáno pod