HaDivadlo uvádí adaptaci Deseti malých černoušků

Brno - Na jeviště brněnského HaDivadla poprvé pronikla klasická detektivka. Pod názvem A pak už tam nezbyl ani jeden uvedl soubor adaptaci slavné knihy Agathy Christie Deset malých černoušků. V režijním pojetí nového kmenového režiséra slovenského původu Mariána Amslera je příběh nejen napínavou podívanou o lidech umírajících na tajemném ostrově, ale také scénickým přemítáním o vině a svědomí. Každá z postav se v životě nějak provinila a musí za to pykat.

HaDivadlo v této sezoně zatím nasazovalo pouze úplně nové nebo výjimečně uváděné texty. Na klasickou a často inscenovanou detektivku padla volba mimo jiné proto, že divadlo v létě uspořádá další ročník festivalu žánrových představení. Po loňském kabaretu si dramaturgie vybrala právě detektivku. Aby měla hostitelská scéna co nabídnout do festivalového programu, nazkoušela slavnou adaptaci Christie.

Deset malých černoušků musí brněnská scéna uvádět pod změněným názvem. Přeje si to agentura, která zastupuje dědice Christie. Podle dostupných informací považuje vnuk spisovatelky odkaz na černoušky za rasistický. Černoušci vypadli i z dětské říkanky, která je inspirací a důležitou součástí textu. Nahradili je vojáčci.

Detektivka se svým způsobem vymyká žánru. Není v ní žádný detektiv, jenž pátrá po vrahovi, ani žádná podobná modelová situace. Christie na opuštěný ostrov u anglických břehů přivedla deset lidí, kteří se navzájem neznají. Postupně začínají za záhadných okolností umírat. „Napsala jsem tuto knihu, protože napsat ji bylo tak těžké, že mě ten nápad fascinoval,“ řekla kdysi sama autorka.

V inscenaci hraje prakticky celý soubor HaDivadla, jehož mužskou část ještě posílili hostující Petr Jeništa a Michal Isteník. Autorem scény a výpravy je sám režisér Amsler. Nejbližší reprízy jsou připraveny na 12. a 14. dubna, tři uvedení se chystají v květnu.