Mladí divadelníci se „Setkají“ v Brně

Brno - Studenti herectví z deseti zemí z Evropy i zámoří se příští týden sejdou na festivalu divadelních škol Setkání, který už poosmnácté pořádá Janáčkova akademie múzických umění. Přehlídky se letos účastní 14 škol, každá v Brně odehraje jednu svou inscenaci. Na programu je například Shakespeare ve francouzském a lotyšském podání, kanadská inscenace Gogola či polská interpretace Brechta.

„Přehlídka je cenná hlavně díky možnosti diskuse, výměny a srovnání rozličných výukových metod, které se liší podle různých národních kultur,“ řekl ředitel festivalu a šéf brněnského Centra experimentálního divadla Petr Oslzlý. Přehlídka je zajímavá i tím, že její přípravu a chod zajišťují studenti JAMU. Letos je čeká práce s dvoumilionovým rozpočtem a péče o 228 festivalových hostí.

Poprvé se festivalu účastní školy z Bělehradu, Mostaru v Bosně a Hercegovině, Vancouveru v Kanadě a Kolumbijská univerzita z New Yorku. „Její divadelní škola má ve Spojených státech velikou prestiž, proto jsme velmi zvědaví,“ uvedl Oslzlý.

Dosud nikdy do Brna nepřijela ani francouzská škola, což letos napraví studenti z Lille. K pravidelným hostům přehlídky patří výpravy z Lodže, Moskvy, Salcburku, Krakova, Bratislavy a Prahy. Podruhé přijíždí škola z lotyšské Rigy. Na poslední chvíli odřekla škola z jihoafrického Johannesburgu, nesehnala dost peněz na letenky.

Jednotlivá představení se konají v Huse na provázku, HaDivadle, Kabinetu múz, Martě a v Divadle Bolka Polívky. Většina z nich je určena pro studentské publikum. Veřejnost má možnost zakoupit lístky pouze na francouzskou shakespearovskou inscenaci Půjčky na oplátku, kanadské provedení Gogolových Zápisků šílence a na představení Kolumbijské univerzity, která přijíždí s inscenací Velké lásky od Charlese Meea.

Přehlídka slavnostně začíná 15. dubna, skončí 19. dubna. Festivalová porota vybere z jednotlivých představení nové držitele cen Marta.