Burleska – dekadentní show se vrací na pódia

Londýn - Třicet tanečnic se v Londýně ucházelo o titul nejlepší nové burleskní umělkyně. Soutěž se konala v rámci festivalu tohoto žánru, který se pohybuje na pomezí umění, divadla a striptýzu a získává si čím dál větší popularitu po celém světě.

Obvykle to začíná nesmělým mrkáním oka s umělými řasami a končí dekadentním tancem jen ve spodním prádle. Burleska je show plná kostýmů z pštrosích per, saténových korzetů a červené rtěnky. Kombinace umění, divadla a striptýzu, která si ve světě získala popularitu už před víc než padesáti lety. 
 
„Burleska je vlastně předchůdce moderního striptýzu. Ve čtyřicátých, padesátých letech zažívala velký boom. Nikdy neukazujeme celé tělo. Vždycky se odhalíme jen po spodní prádlo, ale dává to pocit, že něco ještě bude následovat. Je to takové divadelní škádlení,“ charakterizuje žánr tanečnice Candy Spots. 
 
Dívky na festivalu se dělí na dvě části. Na ty, které tančí pro zábavu a kostýmy si samy vyrábějí a na ty, které se burleskou chtějí živit profesionálně, po vzoru nejznámější tanečnice Dity von Teese. Ta dokonce o životě burlesky plném latexu a jehlových podpatků napsala knihu, která se ve světě stala bestsellerem.
 
Tanečnice Miss Scarlett upřesňuje: „Miluju burlesku, protože je to forma expresionismu. Je erotická, můžou ji předvádět ženy všech věků, každá si tam najde to svoje.“ Siren Stiletto dodává: „Je to velmi zábavné. Je to oslava divadla a ženství.“ 

V Česku je burleska zatím ještě v plenkách. Čím dál víc populárnější začíná být show týmu Prague Burlesque v pražském divadelním prostoru La Fabrika.