LFŠ v Uherském Hradišti chce jít letos do hloubky, nikoli do šířky

Praha - Asociace českých filmových klubů (AČFK) letos na Letní filmové škole (LFŠ) v Uherském Hradišti předá svou výroční cenu režiséru Juraji Jakubiskovi, který na festivalu uvede svou retrospektivu. Další prezentace včetně výstavy bude patřit Janu Švankmajerovi a také španělskému filmaři Juliu Medemovi, který má do Uherského Hradiště přijet. Tradiční přehlídku bude pořádat změněný organizační tým bez někdejšího ředitele Jiřího Králíka.

AČFK zrušila funkci ředitele Letní filmové školy a řízením pověřila uměleckého ředitele Pavla Bednaříka a výkonnou ředitelku Martinu Gogolovou, kteří tyto funkce zastávají pro Letní filmovou školu i běžnou činnost AČFK. Statutárními zástupci pořadatele s rozhodovacími pravomocemi zůstávají předseda AČFK Petr Korč a místopředsedkyně Radana Korená. 

LFŠ, kterou asociace pořádá, se bude konat od 27. července do 3. srpna. Její 34. ročník se uskuteční bez účasti někdejšího ředitele Jiřího Králíka a jeho nejbližších spolupracovníků. Králík byl kvůli údajným dluhům loni na podzim odvolán. Připravuje vlastní festival v některém z jiných měst, když ho uherskohradišťští zastupitelé tento týden nepodpořili. Naopak asociaci poskytli čtyřmilionový úvěr na uhrazení ztráty loňské LFŠ ve výši 3,6 milionu korun a nevratnou dotaci 2,2 milionu korun. Město se zároveň stalo generálním partnerem; podle jeho starosty Libora Karáska bylo rozhodnutí zastupitelstva jednomyslné.

Nový ředitel AČFK Pavel Bednařík uvedl, že změněný organizační tým bude usilovat o to, aby témata uváděná na LFŠ byla „jasná, představovaná nikoli do šířky, ale do hloubky“. „Stále jednáme o účasti tvůrce mystických půlnočních filmů Alejandra Jodorowského,“ uvedl Bednařík. Hlavních programových cyklů bude podle něj dvanáct. Mezi nimi se objeví resumé české a slovenské tvorby za uplynulý školní rok.

Jedním z hlavních hostů bude spisovatel, scenárista a režisér Pavel Kohout, jehož rozporná osobnost se zapsala do historie české literatury, divadla a také filmu. "Novým pravidelným cyklem bude Přepisování minulosti, letos s podtitulem Roky 1948 a 1968 s pohledem normalizace. Uvedou se v něm snímky, které zásadné přehodnocovaly historické události, dodal Bednařík.

„Kontinuita LFŠ nesmí být narušena. Chceme navázat na vše pozitivní, co v rámci této akce vzniklo,“ zdůraznil předseda Rady AČFK Petr Korč. Rozpočet bude podle něj minimálně deset milionů korun.

V doprovodném programu se objeví koncerty, divadelní představení, literární čtení a projekce ve dvou letních kinech, které budou zdarma. Akreditační systém bude spuštěn 20. května.

Při svém rozhodování o tom, koho podpořit, zohlednili zastupitelé Uherského Hradiště to, že město má s AČFK od roku 2005 podepsanou smlouvu na deset let a nemělo důvod, aby ji na základě personálních změn v AČFK vypovědělo.

Jiří Králík vede s asociací pracovněprávní spor, podal na ni žalobu na ochranu osobnosti. LFŠ se koná z iniciativy filmových klubů od roku 1975. Králík byl jejím ředitelem od roku 1993.