Iniciativa pro kulturu se chystá před magistrát

Praha - Prozatímním vyvrcholením snah Iniciativy pro kulturu bude happening s názvem Omluvte, prosím, sníženou kvalitu kultury, naplánovaný na 24. dubna před budovu pražské radnice. Kromě členů petičního výboru se akce konané během zasedání zastupitelstva zúčastní i signatáři petice z řad odborné i široké veřejnosti. Iniciativa předala magistrátu petici s názvem Za Prahu kulturní 14. dubna spolu se 4 a půl tisíci podpisů, dnes je podepsáno již 9 tisíc osob.

Iniciativa má pět základních požadavků. Usiluje o oddělení podpory neziskového sektoru od podpory podnikání v kultuře a zrušení plošné dotace na vstupenku, dále požaduje definování sítě veřejných kulturních organizací, které pečují o kulturní dědictví i kontinuální rozvoj umění, a  pozastavení nepřipravené transformace divadel.

Nejvýraznějším bodem je požadavek na odvolání radního pro kulturu Milana Richtera a předsedy Výboru pro kulturu a volný čas a Grantové komise hl. m. Prahy Ondřeje Pechy. Ti podle iniciativy svými rozhodnutími destabilizovali pražské kulturní prostředí a ohrozili jeho další existenci a přirozený rozvoj.

Magistrát by se také měl zabývat podněty umělecké veřejnosti (např. Iniciativa pro kulturu, Rada uměleckých obcí, International Theatre Institute/UNESCO, Institut umění - Divadelní ústav) a obnovit koncepční a kontrolní orgán složený z odborné veřejnosti.

Situaci ohrožených subjektů, mezi kterými jsou například divadla Semafor, Archa, Divadlo v Celetné, Alfred ve dvoře a přehlídky Tanec Praha, Festival evropského filmu nebo 4+4 dny v pohybu, by měl podle iniciativy magistrát urychleně řešit.

„Grantový systém je správný a spravedlivý, stojím za ním. Je to nehorázné od lidí, kteří si chtějí tlakem vynutit více peněz z veřejných rozpočtů,“ komentoval petici Milan Richter. Jeho odvolání se neobává místopředseda pražské ODS Jiří Janeček, podle něhož pro odvolání může zvednout ruku jen pár lidí z opozice. Finančních prostředků vkládaných do kultury by podle něj mělo být daleko méně.

Pod peticí jsou podepsány desítky významných osobností českého kulturního života, např. Jiří Černý, Martin Dejdar, Petr a Matěj Formanovi, Arnošt Goldflam, Tomáš Halík, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová, Ivana Chýlková, Petr Kofroň, Jan Kraus, Jiří Lábus, Lubomír Lipský, Ivo Mathé, Michal Malátný, Vladimír Morávek, David Ondříček, Jiří Ornest, Martin Porubjak, Jan Přeučil, David Radok, Jan Ruml, Jan Schmid, Petr Skoumal, Ladislav Smoček, Ladislav Smoljak, Zuzana Stivínová, Jiří Stránský, Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Jaroslava Šiktancová, Ivan Trojan a Tatiana Vilhelmová.