Fenomén Merkur

Roztoky u Prahy - Výstava, kterou připravilo Středočeské muzeum, potěší každého, kdo měl někdy doma stavebnici Merkur. V Roztokách u Prahy instalovali její nejrozsáhlejší expozici, je možné si i vyzkoušet něco postavit.

Merkur je česká stavebnice, která se úspěšně prodává již od poloviny 20. let 20. století. Lze z ní sestavit různé modely, silniční i kolejová vozidla, jeřáby a mnoho jiných konstrukcí. Základem stavebnice jsou pásy a profily různých tvarů a délek z lakovaného ocelového plechu se sítí předvrtaných otvorů, obsahuje ale i další součástky, různé hřídele, ozubená a neozubená kola.
 
Díky své dostupnosti a variabilitě byla stavebnice používána i ve výzkumu, například Otto Wichterle ji použil pro konstrukci prvního pokusného přístroje na výrobu kontaktních čoček.
 
„Myslím, že starší generace pánů si sem přijde zavzpomínat na to, jakou stavebnici měli a co z ní stavěli,“ předpokládá organizátorka výstavy Táňa Pekárková.
 
Počátky mechanických stavebnic sahají až do 19. století, zrod Merkuru se pak datuje do roku 1920. Jejím pomyslným otcem je Jaroslav Vancl. Stavebnici tehdy vyráběl pod značkou Inventor. Od 60. let se Merkur vyvážel do celé Evropy.
 
„Merkur je záležitost čistě česká. Já tomu říkám ´české rodinné stříbro umu´. Vyvážela se už za první republiky téměř do celého světa,“ zasvěceně komentuje sběratel stavebnice Jiří Mládek, který si sbíráním Merkuru plní dětský sen, a to tak poctivě, že jeho sbírka obsahuje už na 600 stavebnic. „Mám největší sbírku a momentálně z ní stavím největší model. Už 10 let, co jsem v invalidním důchodu, si s Merkurem hraju a tedy nezlobím,“ dodává s úsměvem sběratel. 
  
Výstava připravená Středočeským muzeem mapuje vývoj Merkuru od samého počátku. K vidění tak jsou stavebnice a modely téměř stoleté.
 
Stavebnice má i své muzeum, které bylo slavnostně otevřeno 7. května 2006 v Polici nad Metují. V muzeu je instalováno obrovské Ocelové město pana stavitele Jiřího Mládka, nejstarší stavebnice z roku 1920, velké kolejiště Merkur „O“ v měřítku 1:45 a celá řada historických i současných exponátů.
 
Výstava Fenomén Merkur potrvá v muzeu v Roztokách do 21. září.