Muzika vítězem slovenských filmových cen

Bratislava - Nejlepším slovenským filmem uplynulých dvou let je Muzika režiséra Juraje Nvoty. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televizní akademie, která 19. dubna v historické budově Slovenského národního divadla v Bratislavě udělila ceny Slnko v sieti. Muzika se stala celkovým vítězem večera, když získala devět cen, včetně ocenění pro nejlepšího herce Ľuboše Kostelného a nejlepší režie pro Juraje Nvotu. Cena za nejlepší ženský herecký výkon ale putovala k české herečce Ivě Bittové za film Tajnosti.

„Máte skutečně vytříbený vkus a věřím, že podobně se k našemu filmu postaví i slovenští diváci,“ vzkázal porotě producent Muziky Marián Urban, kterému cenu odevzdala prezidentka filmové akademie Emília Vašáryová.

Muzika přetavila do cen většinu svých 14 nominací. Slnko v sieti získala za roli matky i herečka Jana Oľhová, film byl oceněný rovněž za výtvarný počin a také za scénář, střih, zvuk a hudbu.

Cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli získal slovenský herec Martin Huba za své účinkování v českém filmu režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Za stejnou roli obdržel Huba již loni Českého lva.

Cenu za celoživotní přínos slovenské kinematografii udělila porota střihači Maximiliánovi Remeňovi, který spolupracoval asi na stovce filmů, včetně pohádky Sůl nad zlato a Fontána pre Zuzanu.

Stejně ocenili porotci i celoživotní dílo kameramana Vincenta Rosiny, který natočil asi padesátku filmů. Cenu za kameru získal filmař Richard Krivda, který natočil dokument Martin Slivka - Muž, ktorý sadil stromy.

Nejlepším slovenským dokumentárním filmem se staly Iné svety Marka Škopa, nejlepším animovaným snímkem jsou Štyry Ivany Šebestové. Cenu za nejlepší zahraniční film poslali slovenští akademici bosenské režisérce Jasmile Žbaničové za její snímek Grbavica.

Slavnostní večer moderoval herec Marián Labuda, který na jevišti uvítal jako hosty i Jiřího Bartošku, Jiřího Menzela a Jánose Bána. S Bánem si Labuda zahrál v Menzelově filmu Vesničko má středisková.

Slovenské filmové ceny se poprvé udělovaly v roce 2006. Za nejlepší film byl vyhlášen česko-slovenský Sluneční stát režiséra Martina Šulíka, v hereckých kategoriích se dostalo ocenění českým hercům Anně Geislerové a Janu Třískovi za výkony v koprodukčním snímku Šílení. Na Slovensku ještě existují ceny Igric, které Slovenský filmový svaz uděloval už 18krát. Letos ocenil jako film roku právě Muziku.